STRAŠÁK, M. Dělící zařízení tyčí z barevných kovů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Omes, Jiří

Autor závěrečné práce aktivně přistupoval k řešení problému vyplývajícího ze zadání. V samotném řešení problému využíval zkušenosti získaných praxí. V úvodu práce porovnává jednotlivé technologie dělení materiálu pro následné kování. Součástí kapitoly je i ekonomický rozbor mezi dělením pomocí pásových pil a hydraulických nůžek. Objektivnost ekonomického rozboru snižují vstupní data, která jsou odhadnuta. Například čas dělení tyče z barevných kovů. Zařízení je vybaveno dorazem, horním a spodním přidržovačem. Bohužel pro polotovary o délce 85 mm nelze doraz a spodní přidržovač použít. V případě délky 415 mm musí být doraz zcela odmontován. To má za následek, že nelze při stříhání vyvodit tříosý stav napjatosti, což se promítne na přesnosti ustřižení a kvalitě čelních ploch stříhaného kusu. Zvolený princip střižné části v podobě aligátoru není v oblasti přesného stříhání obvyklý. Setkáváme se s ním zejména u zpracování kovového odpadu a dílenských univerzálních nůžek. Zajímavě je řešena mobilita zařízení. V závěru práce je uvedena analýza rizik. Bez této analýzy nelze uvádět na trh žádné nové zařízení. Závěrečnou práci doporučuji k obhajobě. Otázka: Jaké podmínky musí splňovat podlaha v hale, aby bylo možné manipulovat se zařízením?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Tůma, Jiří

Jedná se o velmi zdařilou práci, jež se zabývá návrhem dělícího zařízení tyčí z barevných kovů. Návrh zařízení vychází z rozsáhlé výpočtové části, která postihuje všechny potřebné výpočty pro dimenzování tohoto stroje. Dále práce obsahuje poměrně obsáhlou analýzu rizik, jež je pro takovýto stroj nutná. Vše je podepřeno i ekonomickou rozvahou, z níž vyplývá velice příznivá úspora ve srovnání s doposud používanými pásovými pilami.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 47482