BEDNÁŘOVÁ, L. Studie mechanických poškození karoserií nástroji v souvislosti s pojistnými podvody [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Semela, Marek

Posluchačka splnila cíle práce, do problematiky se během zpracování práce podívala z různých pohledů a přístupů a pochopila nutnost komplexního posuzování podezřelých pojistných událostí. V praktické části provedla řadu užitečných měření a pokusů k rozšíření podkladů pro soudně znaleckou analýzu těchto událostí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A
Odborná úroveň diplomové práce A
Přínos pro praktické i teoretické využití A
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Tylšar, Vladimír

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování B Oceňuji i rámcový právní rozbor formulace „pojistný podvod“ s uvedením možných následků pro pachatele tohoto činu. Práce obsahuje i nástin základů mechanoskopie, to může pomoci mj. i mnoha znalcům. Ti mnohdy o mechanoskopii nic neví a přesto se vyjadřují (často chybně) k poškození vozidel při podezření na manipulovanou nehodu. Práce je logicky a přehledně členěna, řešení je vysoce kvalitní.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody A
Obtížnost a správnost řešení A Vysoce kladně hodnotím vlastní experimentální zkoumání na skutečných vozidlech na vrakovišti.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Za velmi cennou část práce lze považovat obsáhlou fotodokumentaci porovnání poškození, která byla vytvořena uměle různými nástroji na skutečných vozidlech při přípravě této práce. Tato uměle vytvořená a precizně zdokumentovaná poškození jsou pak srovnávána s fotodokumentací skutečných škodních událostí a vyhodnocena, aby bylo zřetelné, o jaké poškození ve skutečnosti šlo a zda a proč se jednalo o poškození úmyslné, klamavé. Praktické použití zjistěných poznatků je okamžité, zejména pro pojišťovny a znalce zabývající se poškozením vozidel z pohledu možné historie jejich vzniku tj. zda šlo či nešlo o předchozí manipulaci.
Odborná jazyková úroveň A
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 42164