POVOLNÝ, P. Použití operačního systému reálného času v LabVIEW-LabWINDOWS/CVI [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Čejka, Miloslav

Cílem práce studenta kombinované Bc. formy studia mělo být zhodnocení vlastmostí operačních systémů reálného času při sběru dat popsaných analogovými signály. Téma zadání si student sám vybral. Předložená práce vychází z řešení ze šk.r.2009/2010,které nebylo obhájeno. Rozborová část je prakticky stejná jako z minulého roku. Je je doplněna o drobné experimenty, které s cílem práce mají menší souvislost. Během letošního roku student neprojevil žádnou aktivitu (dokonce si ani nevyzvedl nové zadání v termínu), na konzultace nedocházel a z jeho strany nebyl zájem o kontakt. V IS APOLLO nebyl ani veden jako aktivní student. Proto jeho aktuální znalosti nemohu posoudit, protože jsem s ním nebyl celý rok v kontaktu . Měl k dispozici potřebné SW z minulého roku., některé jeho části opět zcela pominul (Execution Trace Toolkit). K HW měl možnost vzáleného přístupu (systému cRIO), což ale student nevyužil. Posoudit, zda drobné experimenty v kap.9 jsou vlastním dílem studenta, tedy nemohu. Bod 3 zadání není v odevzdané práci vůbec řešen (viz strana 48 práce), je zde jen drobná obecná zmínka. Proto i bod 4/ zadání nepovažuji za splněný. Experimenty, o které byla práce doplněna, mají jen malou vypovídací hodnotu. Práce však může sloužit jako pomůcka pro seznámení s operačními systémy reálného času, které lze programovat v LabVIEW a CVI, bohužel však nyní již neaktuálních verzí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) 0/20
Splnění zadání F 20/50
Formální zpracování práce A 19/20
Využití literatury C 7/10
Navrhovaná známka
F
Body
47

Posudek oponenta

Bejček, Ludvík

Zadání (téma) bakalářské práce (BP) je aktuální jak z pedagogických (výukových) důvodů, tak i požadavků praxe měřicí techniky. Je spojené se software (SW) a hardware (HW) renovované a světově uznávané firmy National Instruments (NI). Její produkty představují do značné míry světový standard. Navíc ÚAMT FEKT VUT v Brně získal akreditaci na školicí pracoviště této firmy s ohledem na dlouholetou vzájemnou spolupráci, čím řešení podobných zadání je značně snadnější a lze je realizovat za přímé podpory NI na nejnovějších produktech jak SW, tak i NI. BP má stejné zadání jako ve školním roce 2009-10, kterou předkladatel p. Ing. Petr Povolný neobhájil. Formálně je BP sepsaná na 60 číslovaných stranách v českém jazyce. Grafická úprava neodpovídá požadavkům kladeným na BP, zejména z důvodů nejednotnosti a zejména v některých případech nečitelnosti obrázků (Obr. 5, 18, 20, 22). Další poznámky a připomínky: - Bibliografická citace na str. 5 - Formátování odstavců (str. 25 a 51) - Vynechávání mezery mezi hodnotou a jednotkou veličin - Některé obrázky jsou redundantní (Obr. 5, 6, 10) - Některé nestandardní pojmy (překlad - Úvod do modulu .., mnohonásobný CPU, …) - Nestejná velikost písma textu - Nerozumím „Poděkování“ na str.7 když vedoucí práce se studentem nesetkal ani jednou během šk. roku 2010-2011(včetně předání zadání BP) Věcně: Předkládaná BP svým obsahem značně nerovnoměrně postihuje zadání. Z celkových 60 stran je 48 stran v podstatě překlad běžných manuálů (ne vždy správný, na str. 46 přechod na 3. osobu mn. č.). Naopak body zadání 3 a 4 jsou na pouhých 10 stranách, z toho textu je pouhých 5 stran. Při tom prakticky není uvedený žádný komentář k výsledkům a závěrečné zhodnocení. Navíc se domnívám, že předložené řešení nesplňuje BP. Závěr: S ohledem na uvedené skutečnosti a také to, že předložená práce se v podstatě neliší od loňské (nebyly odstraněné námitky a výhrady vedoucí k nepřijetí této BP), domnívám se, že nesplňuje požadavky zákona č. 111/98 Sb,. §47, odst. 4. Práci nedoporučuji k obhajobě. V Brně 7. 6. 2011

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání F 5/20
Odborná úroveň práce E 25/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse F 5/20
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
F
Body
45

eVSKP id 41947