PROCHAZKOVÁ, Z. Bezsíťové modelování proudění tekutin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Čermák, Libor

1. Bakalářská práce se zabývá řešením shock-tube problému bezsíťovou metodou SPH (smoothed particle hydrodynamics). V práci je naznačeno odvození jednodimensionálních Eulerových rovnic, prostorové SPH aproximace a časové leap-frog diskretizace. 2. Jádrem bakalářské práce je řešení shock-tube problému pomocí souboru fortranských programů publikovaných v monografii "Smoothed particle hydrodynamics - a meshfree particle method" autorů G.R. Liu a M.B. Liu. Programy se podařilo rozchodit a spočítat pomocí nich několik reprezentativních úloh. Pro grafické znázornění výsledků byl sestaven matlabovský program. Lze konstatovat, že zadání bakalářské práce bylo splněno. 3. Bakalářská práce má 26 stran a obsahuje 13 obrázků. Přiložené CD obsahuje použité programy. Práce je napsána hodně stručně, což je někdy na úkor srozumitelnosti. Nutno podotknout, že téma bylo poměrně obtížné, k jeho zvládnutí bylo třeba nastudovat matematické základy teorie proudění tekutin, pochopit zvolené diskretizační metody a v neposlední řadě proniknout do poměrně obsáhlého souboru fotranských programů a následně ho použít k řešení modelové shock-tube úlohy. 4. Zdeňka Procházková pracovala svědomitě, dostavovala se pravidelně na konzultace, moje rady akceptovala, nelehkou problematiku se jí postupně podařilo zvládnout. Samostatnost a aktivita mohla být větší, práce s literaturou byla dobrá, originalní výstupy práce neobsahuje. 5. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Zatočilová, Jitka

Bakalářská práce se zabývá bezsíťovými metodami, zejména tzv. SPH metodou a její aplikací na jednodimenzionální Eulerovy rovnice. Zadání práce považuji za splněné, ale ke zpracování bakalářské práce mám tyto připomínky: 1) I když práce řeší Eulerovy rovnice, tak v celém textu není zmíněno, které z uvedených rovnic jsou právě Eulerovy. Přitom v textu samozřejmě uvedeny jsou... 2) Na straně 7 jsou chybně napsány pohybové rovnice. 3) Na straně 9 je používána jádrová vyhlazovací funkce W(x-x',h), ale nadefinována je až následně na další straně. Dále je na str. 9 použit symbol , který není nikde nadefinován a u jednoho vzorce na této straně je použit chybně. 4) Na straně 10 je Obrázek 1, ale v celém textu na něj není nikde odkázáno, takže lze jen matně tušit k čemu tento obrázek patří a co je na něm vykresleno. 5) Dimenze prostoru. V práci se v jednotlivých kapitolách pracuje s různými dimenzemi prostoru, ale čtenář na tuto změnu dimenze není nikde upozorněn. Mimo to je na straně 9 pro dimenzi prostoru použito d, na straně 11 pak N. 6) V textu chybí odkazy na použitou literaturu. Není tedy zřejmá návaznost textu na uvedené literární prameny. 7)Celá práce je napsána zbytečně stroze, mnohé mohlo být více rozepsáno a popsáno, mj. výsledky uvedených příkladů. Uvedenou práci doporučuji k obhajobě s hodnocením dobře/C.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 47440