BLAŽEK, O. Změny velikosti napětí v distribuční síti NN v důsledku zvýšení impedance mezi uzlem zdroje a zátěže a nevyváženého zatížení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Drápela, Jiří

Zadání bakalářské práce bylo až na poslední bod splněné. Nesplnění posledního bodu je důsledkem podprůměrné aktivity studenta a špatného rozvržení průběhu řešení práce. Není tím ale snížen vlastní přínos studenta, jelikož poslední bod nemá zásadní vliv na cíle práce a úroveň jejich plnění. V práci se bohužel vyskytuje relativně velké množství chyb a nedostatků. Například pro jeden z parametrů je užito označení součinitel nesymetrie, nicméně nesymetrie je stav popsaný součiniteli nesouměrnosti a nevyváženosti. V několika grafech jsou chybně označené osy, atd. Práce má velký potenciál a problematika, kterou řeší je prakticky podložená, nicméně je zřetelné, že je poznamenána časovou nedostatečností, kdy rozsah provedených simulaci mohl být v některých případech větší a interpretace výsledků hlubší. Formální zpracování práce je na dobré úrovni, i když zvolená struktura ji místy činí „těžkopádnou“ a např. citace se uvádějí obvykle na konci odstavce (věty) a nikoliv na jeho začátku. Lze rovněž vytknout nedůslednost v popisu veličin a parametrů. Velmi kladně hodnotím především přenositelnost výsledků bakalářské práce a jejich použitelnost pro hodnocení provozu distribučních sítí NN. S ohledem na uvedená dílčí hodnocení doporučuji bakalářskou práci k ústní obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 42/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) D 12/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
B
Body
82

Posudek oponenta

Paar, Martin

Bakalářská práce Ondřeje Blažka se zabývá následky nesymetrie zátěže a změn rezistivity středního vodiče. V úvodu jsou popsány druhy sítí nn a jejich základní parametry se zaměřením na používané vodiče. V další části práce se autor zaměřuje na příčiny vzniku vyrovnávacích proudů ve středním vodiči a velmi krátce se také dotýká problematiky kvality elektrické energie. Praktická část popisuje samotné simulace provedené za pomocí programu Matlab Simulink. Simulace jsou zaměřeny na změny impedance středního vodiče, dále na vliv proudové nesymetrie, vliv změny účiníku a vliv výkonu zátěže. V závěru práce je provedeno celkové zhodnocení simulací i práce samotné. K práci mám následující připomínky: - v seznamu symbolů a zkratek nejsou vyjmenovány všechny použité symboly - na straně 29 je porovnáván Obr: 7-3 s Obr. 7-2 na straně 28, pro větší výstižnost by měly mít oba grafy stejnou velikost os - na straně 59 neodpovídá značení napětí UL1 v legendě se zobrazeným průběhem v grafu - na straně 66 je špatný popis grafu 10-26, na ose y je popis napětí místo proudu - práce není zpracována do předepsané šablony a také obsahuje drobné formální nedostatky Základní nedostatkem práce je nesplnění bodu č. 5 zadání (Ověření výsledků simulací a závěrů na fyzikálním modelu). I přes tyto nedostatky je práce velmi dobře graficky provedena, i praktická část je velmi obsáhle zpracována, proto práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání E 10/20
Odborná úroveň práce A 50/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 16/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
84

Otázky

eVSKP id 39026