HOLEK, J. Analýza materiálů na bázi MnOx pro kladnou elektrodu palivových článků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Vognar, Jiří

Zadanou bakalářskou práci dokončil student v požadovaném termínu. Rozsah zadání bakalářské práce splnil student v plném rozsahu v rámci technických možností. Přínos bakalářské práce je rozšířením popisu studovaných materiálů na bázi MnOx. Student dobře teoreticky zpracoval rozdělení krystalografických modifikací MnOx. V praktické části práce se zaměřil na studium katalytické aktivity těchto materiálů při reakci redukce kyslíku v alkalickém prostředí. Jako referentní vzorek použil průmyslově vyrobený katalyzátor na bázi platiny, který má obecně velmi dobré katalytické vlastnosti při této reakci. Z důvodů náročnosti výroby materiálů student neproměřil všechny zadané materiály. Studie měla též obsahovat hydrodynamická měření, která však byla změřena neuspěšně. Výsledky krystalografické analýzy, která byla podstatnou součástí práce, student neuvedl z důvodů zpožení laboratorní analýzy prováděné mimo ústav Elektrotechnologie. Jelikož student obhajuje práci až za rok od data odevzdání práce tak se zavázal, že hydrodynamická měření a krystalografické analýzy vzorků přidá k práci jako dodatek. Student se velmi rychle zorientoval v řešené problematice. Pravidelně chodil na konzultace a aktivně přispíval k řešení technologických problémů. Pracoval samostatně a ke studiu a práci přistupoval velice svědomitě. Při realizaci bakalářské práce prokázal student houževnatost, soustředěné zaujetí úkolem a předpoklady pro systematický přístup. Jako velký nedostatek vidím ve zpracování závěru, kde student nerozvedl hodnocení výsledků proměřených vzorků. Práce je zpracována přehledně s vyváženým podílem praktické i teoretické části.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání C 35/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 19/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
B
Body
84

Posudek oponenta

Barath, Peter

V teoretické části student poměrně obsáhle rozděluje a popisuje palivové články a zabývá se neplatinovými katalyzátory pro použití v alkalických palivových článkcích. Z nich vybírá katalyzátory na bázi oxidů manganu a zaměřuje se na popis jejich krastalografické struktury a metody příprav. V praktické části student připravil několik vzorků katalytických materiálů na bázi oxidů manganů podle různých postupů tak, aby se dané vzorky vyznačovaly různými krystalografickými strukturami. To by bylo vhodné ověřit XRD analýzou což zatím nebylo provedeno. Následně byly vzorky proměřeny metodou cyklické voltametrie a naměřené hotnoty byly srovnány do přehledné tabulky. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 15/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 16/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
C
Body
78

eVSKP id 41281