HOLUB, J. Řízení osvětlení pomocí protokolu DALI v sběrnicovém systému KNX [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Bátora, Branislav

Předložená bakalářská práce se zabývá problematikou řízení umělého osvětlení pomocí DALI protokolu v systému KNX. V první části student přehledně vystihuje problematiku sběrnicových systémů a řízení osvětlení protokolem DALI. Také popisuje potenciál těchto systémů pro jejich využití v technologií moderních staveb. Kladně hodnotím přiblížení problematiky komunikačních protokolů v systému KNX. Hlavním úkolem po nastudování problematiky řídících sběrnicových systémů bylo vytvoření laboratorních panelů, pro ukázku funkcí systémové elektroinstalace. Student panel navrhl, vyrobil, zapojil a naprogramoval každý z použitých prvků, čemu předcházelo podrobné nastudování aplikačních programů systému KNX a znalost nástroje pro programování ETS3. Po naprogramování autor práce vytvořil podrobné a přehledné návody pro laboratorní úlohy, které prakticky vystihují nejmodernější systémy řízení osvětlení. Všechny body zadání byly bezezbytku splněny. Jazykový projev je v některých částech práce méně vhodný v důsledku použití prostě sdělovacího a publicistického stylu. Grafické a formální zpracování práce je na velmi dobré úrovni. Seznam použité literatury ne zcela odpovídá požadavkům normy ČSN ISO 690.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 15/20
Formální zpracování práce A 19/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Škoda, Jan

Práce přináší poměrně dobrý přehled principu řízení spotřebičů v síti inteligentní elektroinstalace, čímž student prokázal, že se v dané problematice dobře orientuje. K odborné úrovni nemám větších připomínek, jen bych uvítal podrobnější kapitolu o rozhraní KNX/DALI s ohledem na podrobnější informace o způsobu komunikace protokolem DALI v síti KNX. Jako velmi pozitivní hodnotím množství úloh, které student svou prací realizoval, což jistě přispěje ke zkvalitnění výuky v tomto odvětví. Po formální stránce studentovi vytýkám poměrně neestetické zarovnání textu v odstavcích, přičemž bych uvítal zarovnání do bloku. Jinak k práci nemám žádných připomínek.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Formální zpracování práce B 8/10
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 20/20
Navrhovaná známka
A
Body
93

Otázky

eVSKP id 39036