JEŽEK, M. Analýza spánkového signálu EEG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.

Posudky

Posudek vedoucího

Rozman, Jiří

Úkolem diplomanta bylo seznámit se s aplikací polysomnografických záznamů snímaných ve spánku a navrhnout nejvhodnější klasifikační algoritmus pro analýzu mikrospánkových fází z EEG signálu. Klinická interpretace výsledků měla být konsultována na specializovaném pracovišti. Diplomant se danému tématu věnoval více jak dva roky se střídavou intenzitou práce. Polysomnografická data mu byla poskytnuta pracovištěm v Grenoblu, kde pobýval na studijní stáži v roce 2007. Předložená práce je v popisu teoretických závěrů i dosažených výsledků a požadovaných komentářích až příliš stručná. Zvolený nejvhodnější klasifgikační algoritmus není plně zdůvodněn. Použitý soubor záznamů 12 probandů není z hlediska statistické významnosti relevantní. Stanovení specificity a senzitivity metody není doloženo referenční metodou klasifikace. Praktické využití výsledků není diskutováno. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím : d o b ř e

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využití literatury A 10/10
Formální zpracování práce C 15/20
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) E 10/20
Splnění zadání C 35/50
Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Kozumplík, Jiří

Cílem práce byla automatická detekce událostí ve spánkových signálech EEG. K dispozici měl autor testovací polysomnografické záznamy vyhodnocené odborníkem. Pro analýzu použil vlnkovou transformaci, z ní odvozené příznaky byly posuzovány klasifikátorem s vahami optimalizovanými genetickým algoritmem. Autor vytvořil programové jednotky pro pohodlné prohlížení signálů, jejich spektrogramů a rozkladů po vlnkové transformaci. Vlastní algoritmy automatické detekce popsal pouze na necelých 5 stranách textu. Bohužel se jedná o popis velmi stručný bez podrobností, jejichž uvedení považuji v práci tohoto typu za žádoucí. Autor odkazuje na publikace, ze kterých čerpal, ale z textu není jasné, do jaké míry pouze reprodukoval již publikované postupy a kde použil své vlastní nápady. Uvedené postupy neobsahují úvahu, která by podpořila jejich opodstatnění a vše nasvědčuje tomu, že těžiště práce je v oblasti programování. V závěru práce autor statisticky vyhodnotil spolehlivost realizovaných algoritmů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 15/20
Odborná úroveň práce C 35/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 16/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
C
Body
74

eVSKP id 11865