SMETANA, M. Návrh palivového pohonu ultralehkého letounu s využitím palivových článků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Barath, Peter

Úkolem studenta v diplomové práci, zadané ústavem elektrotechnologie FEKT VUT v Brně, bylo vypracovat studii návrhu pohonu ultralevého letounů s využitím palivových článků. Student průběžně plnil požadavky časového plánu a jednotlivé etapy plnění úkolu předkládal v dohodnutých termínech. K práci přistupoval samostatně a s velkým osobním zaujetím. Využíval doporučenou literaturu i možnosti osobních konzultací, na které chodil vždy dobře připraven. Student má zájem pokračovat v postgraduálním studiu. Student se aktivně účastnil na studentské konferenci EEICT, kde obsadil celkové 2. místo. Úroveň předložené práce je jak po stránce jazykové, tak po stránce obsahové, dobrá.. Studie pohonu bude realizována ve spolupráci se soukromou společností, která vyvíjí ultralehké letouny. Studen Smetana bude pokračovat s konstrukčním řešením pohonu v rámci svého navazujícího postgraduálního studia. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 46/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce B 17/20
Využití literatury C 7/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Sedlaříková, Marie

Diplomová práce se zabývá návrhem pohonu ultralehkého letounu s využitím palivových článků. Projekt návrhu pohonu vznikl na popud firmy, která se zabývá konstrukcí malých letadel. Práce je především kompilační.Jako nedostatek vidím především absenci zhodnocení popisovaných zařízení a jejich výběr především z hlediska nosnosti letadla a z hlediska specifických podmínek provozu. Z formálních nedostatků lze uvést např.nevhodné členění práce např.na str. 12 pod kapitolou " Paliva obnovitelných zdrojů " je uveden " elektrický proud", dále netechnické vyjadřování- např. na str.10 a str.23 uvádí pojem "elektřina". U palivových článků uváděných v práci chybí údaj o hmotnosti, která vzhledem k aplikace je velmi důležitá. Vzhledem k tomu, že v práci chybí oddělení teoretické a experimentální ( vlastního návrhu ) části, je orientace v práci poněkud složitější. Práci doporučuji přijmout k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B 16/20
Odborná úroveň práce C 37/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse D 12/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
C
Body
74

Otázky

eVSKP id 32602