KAHANOVSKÁ, K. Experimentální studium adsorpce bakteriálních buněk na pevné povrchy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedláček, Petr

Bc. Kristína Kahanovská se ve své diplomové práci věnovala tématu, které spojuje zdánlivě oddělené světy fyzikální chemie a mikrobiologie. Práce vyžadovala po studentce nejen praktické zvládnutí pro ni zcela nových laboratorních činností (spojených především s kultivací mikroorganismů), ale také jistou míru kreativity, nezbytnou pro řešení celé řady experimentálních obtíží, které se v průběhu optimalizace sorpčního experimentu objevovali. Mohu konstatovat, že diplomantka se s tímto nesnadným úkolem vypořádala se ctí. K plnění úkolů přistupovala vždy spolehlivě, iniciativně se snažila zapojit se do návrhu experimentů. Chválím i tendenci využívat teoretické poznatky, získané studiem literatury, při diskusi získaných experimentálních dat. Přestože v některých odborných znalostech a souvislostech (vedoucí práce je schopen posoudit především ty fyzikálně-chemické) studentka přes veškerou snahu projevuje jisté mezery a s celou řadou jejích závěrů je možné polemizovat, považuji její interpretační snažení za hodnotnější a přínosnější než strohé konstatování výsledků a otrocký popis dat. Předloženou diplomovou práci považuji především z hlediska metodologického za cenný příspěvek k řešenému tématu a za velmi dobrý odrazový můstek pro navazující experimentální práci. Cíle práce byly dle mého názoru splněny a proto práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm „Výborně (A)“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Obruča, Stanislav

Ve své diplomové práci se studentka Bc. Kristína Kahanovská věnovala studiu adsorpce bakteriálních buněk na vybrané sorbenty. Po textové stránce j práce na solidní úrovni. Autorka prokázala schopnost práce se zahraniční literaturou (kterou správně a úplně cituje) a také dovednost formulace odborného textu. Práce se ze své podstaty pohybuje na rozmezí mikrobiologie a fyzikální chemie, má tedy výrazně mezioborový charakter. V tomto kontextu je třeba zmínit, že terminologie a některé formulace především z oblasti mikrobiologie jsou poněkud neobratné až naivní. Podle autorky mají například bakterie v biofilmu nedostatek Brownova pohybu (str. 11), Staphylococcus epidermis je lidská bakterie (str. 18), v diskuzi pak některé pasáže budí dojem, že sorpce bakterií na pevný povrch záleží na libovůli dané bakterie. Podobných více či méně úsměvných tvrzení je v práci celá řada. Na druhou stranu musím ocenit logickou strukturu celého textu a absenci triviálních informací a kapitol v teoretické části práce. Další chvályhodnou skutečností je, že se studentka své experimentální data snaží opravdu diskutovat a konfrontovat s údaji v odborné literatuře. I když i tato snaha o diskuzi je občas až příliš kreativní viz. například často zmiňovaná produkce EPS (ani jeden z testovaných bakteriálních kmenů není významným producentem EPS) nebo vliv QS na prostou fyzikální adsorpci (str. 60). Je také dobré zmínit velice poctivý přístup k experimentům, kdy se autorka snaží pochopit vliv různých experimentálních artefaktů na studované procesy. Za povšimnutí stojí také relativně široká paleta využitých instrumentálních technik. Celkově je práce velice zajímavá a dobře zpracovaná, proto ji doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 107978