ŠIMÁK, P. Vliv dvojlomu jednovidových optických vláken na činnost polarizačního multiplexu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Filka, Miloslav

Diplomant Petr Šimák, Bc., ve své diplomové práci se seznámil s řešil aktuální problematiku dvojlomu jednovidových optických vláken na činnost polarizačního multiplexu. Sestavil matematický popis pomocí Jonesových a Stokesových vektorů a způsoby zobrazení okamžitého stavu polarizovaného světla na Poincarého kouli. Vypracoval, navrhl a realizoval soubor měření, které tyto vlivy analyzovaly. Jeho přístup k zadanému úkolu, vystupování hodnotím velmi kladně.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Münster, Petr

Cílem práce studenta byl teoretický rozbor problematiky způsobu šíření světla optickým vláknem dvěma polarizačními rovinami. V rámci praktické části měl student navrhnout zapojení experimentálního pracoviště a následně toto zapojení realizovat. Diplomant splnil zadání ve všech bodech, práce má dobrou úroveň. Teoretická část je přehledná a prokazuje, že student problematice porozuměl velmi dobře. V části praktické student navrhnul a realizoval několik modifikací pracoviště pro možnost testování více typů optických vláken. K práci mám několik drobných poznámek: - bylo by vhodné používat aktuální zdroje literatury, jelikož tvrzení že mnohavidová vlákna jsou levnější, už není zcela pravdivé - literatura by měla být řazena dle výskytu v textu nebo podle abecedy - práce obsahuje nejednotnou terminologii, např. použití splitter vs. dělič a nejednotné použití jednotek, 100G vs. 100 Gbit/s vs. 100Mbit - titulek u obrázku 4.4 je „Rychlost stahování na PC1“, přičemž na obrázku je zobrazeno schéma zapojení pracoviště I přes výše uvedené drobné formální nedostatky práci hodnotím jako velmi kvalitní a navrhuji známku A, 92 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 110117