CEKL, J. Model palivového souboru tlakovodního reaktoru západní koncepce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Vojáčková, Jitka

Diplomová práce se zabývá návrhem modelu palivového souboru tlakovodního reaktoru západní koncepce v modulu Polaris, balíček programů Scale. V teoretické části práce student popisuje jednotlivé části palivového souboru, uvádí přehled jednotlivých druhů a výrobců paliva typu PWR a představuje nový modul Polaris. V praktické části student vytvořil model palivového souboru na základě údajů uvedených v benchmarku a provedl odpovídající porovnání výsledků ze simulací paliva. Je nezbytné zmínit, že Polaris představuje nový modul a literatura k tvorbě modelů je omezena. Vytvořený model a získané výsledky přispěl k validaci Polarisu. Student ve své práci obsáhl všechny body zadání. Práce je přehledně zpracována. Jednotlivé kapitoly na sebe logicky navazují. V práci se občas objevují gramatické chyby a překlepy. V některých popisných částech práce se vyskytují drobné nesrovnalosti, ty však významně nesnižují výslednou kvalitu práce. Velice pozitivně hodnotím praktickou část práce, ve které se student samostatně seznámil s modulem Polaris, a provedení citlivostních analýz. Student práci konzultoval průběžně a pravidelně během celého akademického roku. V rámci povinné prezentace průběžných činností na diplomové práci byl student vždy dobře připraven a byl zřejmý postup při plnění zadání práce. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji 90 b.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Novotný, Filip

Cílem diplomové práce pana Jakuba Cekla byla tvorba modelu palivového souboru tlakovodního reaktoru západní koncepce, provedení analýz a zhodnocení simulačního programu POLARIS z výpočetního balíku SCALE. V praktické části práce se autor detailně seznámil s programem POLARIS a vytvořil kvalitní model palivového souboru. Na základě vytvořeného modelu provedl pomocí programu POLARIS výpočty úloh z validačního benchmarku a tyto výpočty analyzoval. Dle přiložených výsledků se lze domnívat, že student porozuměl prováděným simulacím a prokázal, že program POLARIS je vhodný nástroj pro tento typ výpočtů. Bohužel kvalitní praktická část není doplněna stejně kvalitní teoretickou částí. V teoretické části práce se student seznámil s palivem pro reaktory západní koncepce, rozdíly oproti palivu pro reaktory východní koncepce a uvedl tabulku paliv od různých výrobců pro reaktory PWR. Student se však při popisu palivových souborů dopouští drobných nepřesností, kdy například uvádí, že existují různé palivové soubory pro náběh, provoz a odstavení reaktoru. Tyto procesy jsou však řízeny pomocí regulačních tyčí (klastrů), které se vsouvají do standardního palivového souboru, popřípadě změnou koncentrace bóru v chladivu. V práci je bohužel nedostatečně vypracován bod 2, který se zabývá lattice kódy. Autor vůbec nezmiňuje, jaké kódy to jsou, k jakému účelu se používají nebo jaké je jejich postavení v komplexní neutronově-fyzikální analýze aktivní zóny. Student hojně využívá neodborné výrazy (např. vypnutí reaktoru). Dále teoretická část obsahuje množstvím překlepů, vynechání slov ve větě a gramatické chyby. I přes uvedené výtky doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji stupněm B/82.

Navrhovaná známka
B
Body
82

Otázky

eVSKP id 110887