POSPÍCHAL, O. Neuronové sítě s ozvěnou stavu pro předpověď vývoje finančních trhů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Burget, Radim

Diplomová práce se zabývá problematikou neuronových sítí s ozvěnou stavu, která byla implementována pro prostředí GPU procesorů, ověřena na experimentálních datech a jejich přesnost byla srovnána s vybranými algoritmy. I přesto, že se nepodařilo prokázat dosažení akcelerace oproti CPU, student splnil zadání diplomové práce v plném rozsahu. Teoretické části a některé citace by si zasloužily aktuálnější zdroje informací. Praktické části bych vytknul mírně méně přehlednou formu prezentace výsledků.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Mašek, Jan

Práce se zabývá neuronovou sítí s ozvěnou stavu, její akcelerací s pomocí GPU, ověřením funkčnosti algorimu a srovnáním s ostatními algoritmy na příkladu predikce vývoje finančních trhů. Zadání práce bylo sice splněno, ale některé části ne zcela dostatečně. Student při vytváření GPU verze algoritmu neprokázal potřebné znalosti k plnému zvládnutí stěžejní části práce. Zvolená implementace není optimálně navržena pro akceleraci na GPU. Z tohoto důvodu bylo místo očekávaného zrychlení dosaženo více než dvojnásobné zpomalení algoritmu. Dále bylo v rámci práce provedeno důkladné srovnání výsledků pro další algoritmy z prostředí RapidMiner, nicméně tyto výsledky již nebyly porovnány s výsledky pro vytvořenou síť s ozvěnou stavu. Po formální stránce je práce v pořádku. Pouze seznam zkratek neobsahuje proměnné a veličiny definované v textu. Práce se bohužel zaměřuje více na způsob načítání dat nebo zpracování těchto dat jinými algorimy a neřeší příliš do hloubky hlavní cíl, což je zrychlení sítě s ozvěnou stavu s pomocí GPU. Proto ji hodnotím známkou C/71 bodů.

Navrhovaná známka
C
Body
71

Otázky

eVSKP id 110049