PLÍŠEK, O. Analýza ztrát v železe malého asynchronního motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Mach, Martin

Student se v rámci diplomové práce zabýval velmi podrobným rozborem ztrát malého třífázového asynchronního motoru. Především pak ztrátami v železe a v kleci které jsou způsobeny vyššími harmonickými. V rámci této analýzy se musel zabývat zpracováním velkého množství dat. K práci přistupoval zodpovědně, pracoval samostatně a postup průběžně konzultoval s vedoucím. Diplomová práce splňuje všechny body zadání.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Cipín, Radoslav

Diplomant se v práci zabývá rozborem ztrát v železe asynchronního stroje. Z rozsahu diplomové práce je vidět, že diplomant jejímu zpracování věnoval patřičný čas. Ale na druhou stranu oč je práce delší, o to více se v ní vyskytuje drobných chyb, viz např. kapitola 3.1 „Důsledkem je vznik spřaženého toku Psi procházejícího magnetickým obvodem.“ Taktéž by bylo vhodné doplnit kapitolu 4 a 5 patřičnými grafy, když už se autor na ně odvolává. Jako trochu nešťastné vidím při vyhodnocení ztrát z měření na reálném stroji, že veškerá měření byla provedena podle normy ČSN EN 60034-2-1 a autor neprojevil snahu tyto normou dané postupy přizpůsobit svým požadavkům. Nejvíce se toto projevuje při určení mechanických ztrát a to zejména při zkoušce naprázdno, kdy sám auto píše: „Jelikož při měření naprázdno je moment nulový a otáčky téměř synchronní, neznalost těchto hodnot nepřináší žádný postih.“ Což je v přímém rozporu s Tab. 5-4, kde je uvedena hodnota mechanických ztrát 17,15 W, což přibližně odpovídá 3% jmenovitého momentu, tzn. i v rotoru teče proud a jednotlivé ztráty naprázdno mohou mít jiné velikosti, než uvádí autor. Při analýze ztrát v kleci rotoru je zajímavou myšlenkou skládání proudu v jednotlivých tyčích a tím i zkrácení potřebného času simulace. Toto ovšem na úkor obsahu reálně neexistujících vyšších harmonických ve výsledném spektru, viz Obr. 12-1 až 12-3. Otázkou je, zda je to způsobeno nevhodně zvolenou délkou periody, resp. nevhodným zpracováním při skládání průběhů, čemuž by odpovídal výskyt postranních spekter na Obr. 12-3. Po obsahové stránce je práce členěna relativně logicky, jen by bylo vhodné některé tabulky oživit doplněním názornějších grafů. Zadání diplomové práce bylo splněno a i přes uvedené nedostatky práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 109270