PROKOP, D. Rozbor a konstrukce optického laditelného vláknového útlumového článku pro telekomunikační aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Urban, František

Úkolem studenta bylo seznámit se s problematikou laditelných optických útlumových článků, možnosti jejich výroby a následně návrh a konstrukce modulu pro řízení útlumu optického signálu. Pan bakalář ze získaných poznatků realizoval experimentální měření, které sloužilo k výběru nejefektivnějšího laditelného útlumového článku pro následnou výrobu modulu pro řízení útlumu optického signálu. Výsledkem diplomové práce bylo vyrobení experimentálního měřícího modulu, a ověření zadaných parametrů. Student popsal svůj měřící modul dle dosažených parametrů a následně stanovil jeho využití. Pan bakalář ve své práci splnil veškeré body zadané práce. V rámci své práce student prostudoval mnoho odborné literatury a dané problematice dobře porozuměl. Iniciativa studenta k práci byla dostačující a student docházel na pravidelné konzultace. Obsah práce po stránce odborné je na vysoké úrovni a je adekvátní složitosti této problematiky. Z hlediska formálního zpracování bych vytkl drobné typografické chyby. Práci hodnotím jako zdařilou a z toho důvodu navrhuji A.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Eliáš, Josef

Cílem této práce bylo vytvoření přístroje útlumového článku pro optickou telekomunikační soustavu a měřicí přístroje. Student nejprve rozebralpřenosové vlastnosti optických vláken. Další část se věnuje různým typům konstrukce optického útlumového článku. Součástí popisů je výčet vlivů útlumových článků na přenosovou soustavu. Na základě rešerše byl vybrán MEMS optický útlumový člen a navržen přístroj. Zadání student splnil konstrukcí funkčního vzorku. Práce je logicky členěna a návaznost mezi bloky je plynulá. Struktura práce vystihuje použitý pracovní postup. V závěru student zmiňuje, že DPS má nevhodně navržené zemění. Podle přílohy A.13 je zemnicí plocha na spodní straně DPS poměrně masivní. Jako nedostatek vnímám absenci naměřených charakteristik přístroje v závislosti na okolních podmínkách a parametry funkce fixního výstupního výkonu v závislosti na frekvenci změn vstupního signálu. Dále bych vytknul úroveň zpracování výsledného přístroje. Podle obrázků v kapitole návrh DPS je zřejmé, že student měl k dispozici přesné podklady pro výrobu šasi, ale výsledek tomu neodpovídá.

Navrhovaná známka
A
Body
91

Otázky

eVSKP id 110063