MORAVCOVÁ, K. Tvorba virtuálních síťových topologií pomocí softwarově definovaných sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Novotný, Vít

Obsahem práce diplomantky bylo prostudování vývoje a aktuálního stavu problematiky softwarově definovaných sítí, zjistit dostupná řešení pro získání praktických zkušeností a pro návrh a realizaci laboratorní úlohy pro předmět Architektura sítí vyučovaný na Ústavu telekomunikací, včetně vypracování návodu. Diplomantka přistupovala k řešení svědomitě a velmi aktivně, po počátečních konzultacích a stanovení konkrétních cílů pracoval z větší části samostatně, našla si prostředí pro řešení praktické části práce a v průběhu semestru konzultovala postup řešení. Diplomantka se také vhodně zmínila o v dnešní době tolik diskutované bezpečnosti síťové infrastruktury při využití technologie SDN. Práce je zpracována svědomitě a má dobrou úpravu. Z hlediska náročnosti tématu práce je nutné zdůraznit, že řešená problematika se dosud nevyučuje v žádném předmětu orientovaném na oblast datových sítí, takže zvládnutí práce od diplomantky vyžadovalo nemalé úsilí. Navržená a vypracovaná laboratorní úloha je hodnotným materiálem a bude zapracována do výuky předmětu Architektura sítí. Závěrem lze konstatovat, že cíle práce byly v plné míře naplněny, doporučuji práci k obhajobě a hodnotím známkou A/96 bodů

Navrhovaná známka
A
Body
96

Posudek oponenta

Slavíček, Karel

Úkolem diplomové práce bylo seznámit se s problematikou virtualizace v oblasti datových sítí a SDN a navrhnout a zprovoznit laboratorní úlohu, která v rámci předmětu “Architektura sítí” umožní studentům pochopit principy technologie SDN a jejího využití pro řízení sítí. Studentka se řešení tohoto úkolu zhostila velmi dobře. Práce je dobře strukturovaná, přehledně popisuje problematiku technologie SDN, její principy, důvody a způsoby použití. Studentka se v problematice dobře orientuje a má přehled jak přes komerční, tak i volně dostupné softwarové moduly, které jsou pro konstrukci sítí na bázi SDN k dispozici. Úvodní teoretická část je dostatečně obsáhlá, dobře vystihuje klíčové principy SDN a podrobně diskutuje výhody a úskalí této technilogie. Práce podrobně popisuje protokol OpenFlow, který je se používá pro komunikaci mezi SDN kontrolérem a SDN přepínači, a to na úrovni přístupné zamýšleným uživatelům výsledků řešení diplomové práce. V práci jsou dostatečně diskutovány jak dostupné komponenty SDN sítí, tak i softwarové nástroje použité pro vlastní tvorbu laboratorní úlohy. Vlastní tvorba laboratorních úloh je v textu práce popsána velmi stručně, jednotlivé úlohy včetně podrobného návodu na jejich sestavení a provedení jsou uvedeny v příloze diplomové práce. V práci jsem nezaznamenal formulační nebo typografické prohřešky, celkově práce působí kompaktně a přehledně. Výhrady mám pouze k umístění popisu hlavních technických výstupů práce převážně pouze v příloze.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 110053