ZBOROVSKÝ, V. Propojení virtuálního modelu v MATLAB/Simulink s PLC [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Jirgl, Miroslav

Diplomant, pan Zborovský, se měl v rámci své diplomové práce zabývat prostudováním problematiky virtuálních modelů a jejich řízení a následně navrhnout a implementovat demonstrační úlohu s virtuálním modelem v prostředí MATLAB/Simulink řízeným pomocí PLC Siemens S7-1500. V úvodní fázi se tak diplomant seznámil s možností tvorby 3D modelů v jazyce VRML a jejich implementace v prostředí MATLAB/Simulink a poté navrhnul jednoduchý model technologického zařízení (tanku). Následně popsal zjednodušené matematické modely teploty a výšky hladiny. Tyto modely propojil s 3D modelem a otestoval pomocí základních simulací. Pro možnost propojení s PLC vytvořil komunikační modul využívající TCP/IP protokol. Zde bych uvítal spíše obecné řešení, které by umožňovalo jeho využití i pro jiné aplikace, namísto konkrétního řešení aplikovatelného pouze na konkrétní úlohu. Nicméně komunikační modul je plně funkční i poměrně robustní. Následně vytvořil řídicí program pro PLC včetně jednoduchého HMI pro možnost ovládání modelu v MATLAB/Simulink. Poměrně velké úsilí, a především množství času, bylo věnováno zejména komunikačnímu modulu, a tudíž v závěru nezbylo příliš času na další body zadání a celkové doladění práce. Tomu pak odpovídá i výsledný popis, resp. textová část práce. Diplomant tak věnoval práci značné úsilí a nasazení, avšak bohužel s ne příliš vysokou efektivitou. Rovněž by bylo vhodné zapracovat na vlastní invenci a iniciativě. Přesto lze konstatovat, že ačkoli byla v některých bodech zadání má představa trochu jiná, splnil pan Zborovský všechny body zadání. Práci tak doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
D
Body
68

Posudek oponenta

Benešl, Tomáš

Cílem diplomové práce bylo vytvoření virtuálního modelu v prostředí Matlab/Simulink v jazyce VRML, následné spojení pomocí TCP/IP komunikace s PLC a v konečné fázi pak návrh a realizace řídícího SW v PLC. Zadání diplomové práce hodnotím jako středně náročné až komplexní. Student svou práci rozčlenil do dvanácti kapitol, které jsou dobře strukturované. Ze struktury kapitol, lze vidět i postup studenta při vypracování diplomové práce. Pro tvorbu virtuálního modelu musel student nastudovat jazyk VRML a prostředí nutná k vyvíjení modelu, což je důkladně popsáno. Student také vyzkoušel různé možnosti tvorby virtuálních modelů, z hlediska náročnosti tvorby modelu, ale také z hlediska náročnosti na výpočetní výkon. Následná tvorba modelu je zjednodušena pro potřeby výukové aplikace, tato zjednodušení zanedbáním některých časových konstant jsou, dle mého názoru, přípustné pro danou demonstrační úlohu. Příprava modelu v Simulinku je popsána dostatečně detailně. Návrhem regulátoru se zabývá kapitola 5, kde je popsán návrh PI regulátoru pomocí LAFCH. Chybí zde grafy akčních zásahů a graf výsledné regulace. Samotnou kapitolou je propojení Simulinku s virtuálním modelem, kde student detailně popisuje, jaké jsou požadavky na spojení a jakým způsobem lze spojení dosáhnout. Posledním krokem byly vytvoření spojení s PLC a implementace řídícího programu. V této části mi chybí výsledky regulace pomocí PLC. Implementace komunikačního protokolu je dostatečně robustní. Diplomová práce obsahuje velké množství gramatických a stylistických chyb, chybí vysvětlení některých zkratek. Z velké části je zde teorie zabývající se jak problematikou virtuálních modelů a teorie VRML a možných softwarů, ale také jsou zde možnosti a ukázky použití a zhodnoceny výhody a nevýhody. Po grafické stránce je tvorba modelu na špatné úrovni, ale dostačuje pro demonstraci řešení. Práce splnila všechny body zadání a přes uvedené nedostatky doporučuji k obhajobě s hodnocením D (65b).

Navrhovaná známka
D
Body
65

Otázky

eVSKP id 110755