ZIMMERMANN, M. Konstrukce solárního komínu pro energetické využití slunečního záření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Křivík, Petr

Student Bc. Martin Zimmermann se ve své diplomové práci zaměřil na tvorbu a testování solárního komínu, který je jednou z možností využití sluneční energie. V úvodní části jsou popsány dva základní obnovitelné zdroje energie - energie slunce a energie větru a způsoby jejich využívání pro výrobu elektrické energie. Nejpodrobněji jsou přitom popsány solární komínové elektrárny. Praktická část diplomové práce je zaměřena na vytvoření funkčního modelu solárního komínu a sestavení měřicího pracoviště pro jeho testování. Student provedl měření mapy ozáření kolektoru solárního komínu, potřebnou pro stanovení celkového výkonu dopadajícího na kolektor a vypočetl výkon akumulovaný kolektorem, výkon proudícího vzduchu komínem, rychlost a hmotnostní průtok vzduchu komínovou výpustí, změnu tlaku vzduchu v komínu a účinnosti kolektoru, komínu a celkovou účinnost systému. Na základě výsledků měření byla sestavena nová laboratorní úloha včetně potřebného teoretického rozboru, schématu zapojení a pracovního postupu. Tato úloha je součástí diplomové práce a bude využita v předmětu Obnovitelné zdroje energie. Student provedl veškeré experimentální práce na pracovišti alternativních zdrojů energie ústavu elektrotechnologie FEKT, zařízení a měření přizpůsobil přístrojovému vybavení a možnostem pracoviště. Student zpracoval diplomovou práci v rozsahu 76 stran včetně seznamu použité literatury, obrázků a tabulek. Požadavky zadání student splnil, v práci postupoval se zájmem o zpracovávanou problematiku, k řešení problémů přistupoval samostatně. Práce je sepsána přehledně, její vnější úprava a grafické zpracování jsou až na pár formálních nedostatků na dobré úrovni. Odborná úroveň odpovídá znalostem získaným v daném oboru. Předložená práce a její zpracování splňují všechny požadavky kladené na diplomovou práci. Práci proto doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Jandová, Kristýna

Student Bc. Martin Zimmermann provedl rešerši v oblasti využívání a konstrukce solárních komínů pro výrobu elektrické energie ze slunečního záření. Z dostupné literatury popisující praktické aplikace solárních komínů vytvořil rešerši. Následně vyrobil model solárního komínu vhodný pro laboratorní měření v předmětu Obnovitelné zdroje energie a sestavil kompletní laboratorní úlohu včetně teoretického rozboru a pracovního postupu měření na vytvořeném modelu solárního komínu. Po formální stránce je práce přehledná a vhodně rozčleněná do kapitol. Po gramatické stránce však hodnotím tuto práci spíše negativně. Jsou zde hrubky (např. str. 47 „V reálných konstrukcí by měli komíny…“); věty, které nedávají smysl; chyby v názvech obrázků („Obr. 4.8 Uživatelského panel programu komín2.vee“) atd. Zadání laboratorní úlohy je také potřeba před uvedením do praxe překontrolovat. Odborná úroveň, měření a zpracování laboratorní úlohy však odpovídá znalostem získaným v daném oboru magisterského studijního programu. Student prokázal inženýrské schopnosti a proto práci doporučuji k obhajobě a hodnotím 82 body, tedy známkou B.

Navrhovaná známka
B
Body
82

Otázky

eVSKP id 108277