SMUGALA, O. Řízení a monitoring decentralizovaných zdrojů energie a akumulačních zařízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Vrána, Michal

Student Smugala Ondrej zpracoval diplomovou práci na téma „Řízení a monitoring decentralizovaných zdrojů energie a akumulačních zařízení“. V teoretické části se zabývá analýzou v současnosti používaných topologií řízení decentralizovaných zdrojů a akumulačních systémů. Tato část je poměrně rozsáhlá, prezentace jednotlivých variant je poutavá. Z grafického hlediska kladně hodnotím přehlednost a ilustrace jednotlivých topologií. Závěry z teoretické části sloužily jako poklad teoretického úvodu příspěvku prezentovaného v rámci mezinárodní konference EPE. Pozitivně hodnotím i ochotu studenta podílet se na tomto příspěvku. Další část práce týkající se komunikačních standardů nepůsobí již tak uceleným dojmem, nabízí ale základní přehled fyzických vrstev komunikačních protokolů a některé v současnosti používané komunikační protokoly pro potřeby řízení a monitoringu decentralizovaných zdrojů. Student si zvolil jako základní prvek testovaného systému hybridní střídač. Následně jej podrobil testu pro ověření reakčních časů na různou úroveň změny zátěže. Na základě získaných dat jeho chování modeloval v prostředí MATLAB Simulink. Z hlediska provedených simulací a úrovně realizovaného modelu, který umožňuje jen minimální parametrizaci, hodnotím tuto část jako nejméně zdařilou. Student přistupoval k zadanému tématu se zájmem a z počátku pravidelně využíval možnost konzultace. Při zpracování praktické části, ale polevil ve svém úsilí a nerovnoměrně si rozvrhl práci na tématu. Tato skutečnost se odrazila i na postupně klesající úrovni práce. Celkově hodnotím práci kladně a doporučuji ji k obhajobě u SZZ. Práci hodnotím známkou D, 68 bodů.

Navrhovaná známka
D
Body
68

Posudek oponenta

Paar, Martin

Diplomová práce Řízení a monitoring decentralizovaných zdrojů energie a akumulačních zařízení se věnuje v teoretické části od konceptu virtuální elektrárny, přes pravidla pro provoz mikrozdrojů po komunikační standardy používané pro zařízení napojených do virtuální elektrárny. V praktické části se diplomant zabýval měřením reakčního času hybridního invertoru, jako zařízení používané v konceptu virtuální elektrárny a dále modelováním celého systému s hybridním invertorem v programu MATLAB Simulink. Přestože je práce dobře graficky zpracována, práce obsahuje následující nedostatky: - Autor oproti zadané šabloně k práci uvádí seznam zkratek a symbolů na konci publikace oproti úvodu, jak uvádí šablona. - Relativně malá část práce se věnuje praktické části – pouze 10 stran textu vůči 60 stranám diplomové práce. - Kapitola 2.6.3 Decentralizovaná virtuální elektrárna - není příliš vhodně popsáno řízení celého systému a jeho interakce s vnějším prostředím - Kapitola 4 Standardy řízení decentralizovaných zdrojů a akumulačních systémů se zabývá typy komunikační infrastruktury a komunikačními protokoly. O standardy pro řízení systémů se autor příliš nezmiňuje. - Strana 38 – Bezdrátová komunikace – kapitola je neúplná a také by měla být více rozčleněná a více propracovaná s ohledem různé druhy bezdrátové komunikace. - Zadání práce v bodu 3 uvádí, že v diplomové práci bude v praktické části hodnoceno více zařízení, ale v práci samotné je uvedeno pouze jedno zařízení – hybridní invertor. - Závěr práce sice konstatuje, že modely korespondují s naměřenými daty, ale prakticky vůbec nehodnotí, zda použitý hybridní invertor je vhodný, jaké by byly následky pro elektrizační soustavu, pokud se tento hybridní invertor použije. Celkově je práce zaměřena na pohled vlastníka virtuální elektrárny, chybí zde náhled ze strany distribuční sítě. I přes výše uvedené připomínky a s přihlédnutím na dobré grafické provedení, také z důvodu publikování výsledků práce na mezinárodní konferenci na území České republiky jako součást prezentace výsledků výzkumného týmu, doporučuji tuto práci k obhajobě.

Navrhovaná známka
E
Body
55

Otázky

eVSKP id 110923