BRHEL, T. Implementace časově-variantního konvolučního procesoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Balík, Miroslav

Tato diplomová práce navazuje nejen na semestrální projekt, ale i na bakalářskou práci, na práce, kde student řešil přímo související téma. Zatímco v předcházejících tématech se soustředil na algoritmus samotný a na postupy potlačení procesního zpoždění, bylo náplní diplomové práce rozšíření algoritmu o potlačení přechodových jevů při skokových změnách impulsových odezev a především implementace celého algoritmu časově-variantního konvolučního procesoru formou VST zásuvného modulu, který bude podporovat vícevláknové zpracování. V diplomové práci tak velice často dochází k citování sama sebe, výsledkem pak je skutečnost, že původní a nový text diplomové práce je poměrně krátký. V průběhu řešení jsem s přístupem studenta nebyl spokojen, tento jev byl patrný již během semestrálního projektu, kdy nedošlo k přípravě veškerých podkladů pro samotnou implementaci. Vše se dělo se značným zpožděním a výsledky práce nebyly vždy předkládány ani konzultovány. Stěžejní část práce, samotná implementace nebyla konzultována vůbec, předložená dokumentace v posledním týdnu před odevzdáním samotnou implementaci vůbec neobsahovala. Práce tedy před odevzdáním nebyla dána ke kontrole, nebyla ani schválena její obsahová náplň ve stěžejní implementační části. Několik dnů před odevzdáním student zcela změnil implementační prostředky, aniž by to jakkoliv konzultoval. V práci není implementace popsána dostatečným způsobem, necitují se zdroje ve stěžejní implementační části práce, navázat na tuto práci bude velmi obtížné. Odevzdané zdrojové soubory nejsou komentované. Odevzdané knihovny zásuvných modulů nejsou funkční na platformě Windows s běžnými DAW systémy, funkční jsou na platformě MAC, nejsou tedy univerzálně funkční, což je základní předpoklad univerzálního zásuvného modulu. Zadání práce bylo splněno se zásadními výhradami, z tohoto důvodu navrhuji hodnocení D/68.

Navrhovaná známka
D
Body
68

Posudek oponenta

Vrba, Kamil

Diplomant Bc. Brhel měl za úkol nastudovat problematiku rychlé konvoluce a realizovat opatření proti zkreslení při použití segmentace signálu. Přitom zpracovaní má probíhat v reálném čase. Navrhl několik metod a zapracoval je tzv. zásuvných softwarových modulů. Experimentálně pak vyhodnotil, že některé z navržených metod dosahují vyhovujícího výsledku, kdy je potlačen přechodový jev způsobený segmentovým zpracováním signálu realizovaným průběžně v reálném čase. Zadání v principu považuji za splněné, ale musím konstatovat, že diplomant se v práci dopustil několika málo pochybení, která uvádím níže. Odkazovat na výsledky své bakalářské práce či na interní texty VUT v Brně je dosti nešťastné. Běžnému čtenáři nemusí být tyto texty dostupné a ani je nelze považovat za referenční. Je nutno odkazy směřovat na oficiální vědecké či odborné publikace, které proběhly řádným oponentním řízením. Tvrzení, že implementace rychlé konvoluce je založena na výpočtu diskrétní Fourierovy transformace považuji za velmi nepřesné. Nanejvýš lze tvrdit, že tato implementace je podobná implemantaci diskrétní Forierovy transformace, ale zcela jistě není na ní založena. Vztah pro Fourierovu transformaci je totiž založen na integrálu součinu dvou navzájem neposunutých funkcí, kdežto v případě konvoluce jde o integrál součinu jedné funkce s otočenou druhou funkcí (má záporný argument) navíc posunutou do bodu n (viz rov. 1.1).

Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 110170