ECLER, T. Vliv stochastických selhávaní linek na protokol push-sum [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Kenyeres, Martin

Pán Bc. Ecler sa v práci zameral na robustnosť distribuovaných systémov, konkrétne na odolnosť stochastického distribuovaného push-sum protokolu využívaného pre multi-senzorovú dátovú fúziu. Autor skúmal vplyv stochatického zlyhávania liniek na dve funkcionality protokolu: odhad priemeru a odhad sumy (čím splnil podmienku zo zadania). Pán Ecler umne spracoval experimentálne dosiahnuté výsledky - miesto zahltenia čitateľa množstvom zbytočných faktov, zobrazil podstatné skutočnosti použitím väčšieho počtu grafov, čím výrazne sprehľadnil experimentálnu sekciu. Pán Ecler svedomito pracoval počas celého semestra (dokonca kvôli môjmu Erasmus pobytu na práci začal pracovať o rok skôr), chodieval pravidelne konzultovať a rešpektoval požiadavky kladené konzultantom. Zadanie práce je kompletne splnené (dokonca miesto 4 požadovaných sietí, použil 5), jediným záporom je horšie formátovanie, čo je spôsobené väčším množstvom grafov a neskúsenosťami v publikačnej činnosti (kvôli tomu je študent bodovo penalizovaný). Použitá literatura je v poriadku a predstavuje zmes kvalitných frekventovane citovaných a aktuálnych článkov. Navrhujem 95 b / A.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Škorpil, Vladislav

Bc. Tomáš Ecler zpracoval diplomovou práci na téma „Vliv stochastických selhávaní linek na protokol push-sum“. První tři kapitoly jsou teoretické a jsou zaměřeny na základní přehled o distribuovaných systémech, distribuovaných algoritmech a matematickém aparátu, používaném pro modelování distribuovaných systémů. V úvodu se mohl autor více zaměřit na popis distribuovaných algoritmů pro odhad agregačních funkcí, kam je zařazen zkoumaný protokol a pro porovnání popsat další stochastické algoritmy jako "pairwise, broadcast, geographical.... gossip algoritmus". Vlastní přínos studenta je možno spatřovat ve zkoumání vlivu stochastického selhávání linek na dvě funkcionality protokolu push-sum a to odhad průměru a sumy. Diplomant realizoval experimenty zaměřené na vliv stochastického selhávaní linek v pěti vybraných síťových topologiích. Použil simulační software MATLAB a získané výsledky zobrazil v řadě grafických závislostí, které podrobil dostatečné diskusi a adekvátně je vysvětlil. Zdá se mi, že počet uvedených grafů je až zbytečně vysoký a snižuje přehlednost práce. Po odborné stránce je práce zpracována kvalitně. Po stránce formální je možné pozorovat několik nedostatků. Např. text na str. 34 je obrázky nepřehledně rozdělen a pokračuje až na str. 36, dále na obr. 4.16 je v textu odkaz na str. 43, ale zobrazen je až na str. 49 atd. Naskýtá se také otázka českého vyjádření anglických pojmů. Na str.20 kapitola 2.2.3 nazvaná Drby založené na agregaci algoritmů se mi nejeví jako akceptovatelný překlad. Počet překlepů nepřesahuje náhodné nepozornosti. Závěrem konstatuji, že zadání bylo splněno v plném rozsahu, odborná úroveň práce odpovídá práci diplomové, interpretace výsledků a jejich diskuse stejně jako formální zpracování práce jsou v pořádku. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím A/92 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 110078