PRACHAŘ, V. Inteligentní Li-ion akumulátor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Kopečný, Lukáš

Studentovy odborné znalosti jsou na dobré úrovni, po počáteční konzultaci student problematiku samostatně nastudoval a dokázal získané znalosti rozvést a aplikovat na daný problém. Samostatně zvládl práci se zvoleným harwarem, programování i návrh elektroniky. Pravidelně chodil konzultovat dosažené výsledky a zodpovědně zapracovával připomínky. Oceňuji iniciativní přístup studenta spočívající ve funkčních vylepšeních nad rámec zadání.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Burian, František

Práce studenta Vojtěcha Prachaře dlouhá 66 stran je členěna do 9 navazujících kapitol. Student se přiměřeně věnuje rešerši dostupných obvodů, vlastnímu návrhu hardwarové části i software v mikrokontroleru a software v počítači. Všechny části, které byly použity z externích zdrojů jsou kvalitně citovány. Práci mohu označit jako původní. Student musel během práce vyvinout značné úsilí pro dosažení práce do stavu, v jakém ji odevzdal. Velká část připadá na rešerši (což se odráží v bohatém seznamu literatury). Srovnatelné úsilí musel student vynaložit pro vlastní fyzickou realizaci kombinovaného nabíječe/balanceru a pro realizaci firmware. Tento firmware dokonce realizuje relativně složité funkce nad rámec zadání, které by samy o sobě vydaly na jednodušší diplomovou práci. Například návrh spínaného zdroje vlastní konstrukce s kompletním zpětnovazebním řízením pomocí software uvnitř mikrokontroleru (kap. 5.3, 6.6, 6.9). Práce jednoznačně svědčí o inženýrských schopnostech diplomanta. Práci lze vytknout jen dobnosti, například že balancovací proud baterkami je malý (42mA), tudíž je možné balancovat jen velmi malý počet článků zapojených paralelně. To ale pro předpokládané použití na projektu KAMbot není na závadu. Dále bych vytkl horší kvalitu pájení, kterou vyvažuje fakt, že je celý plošný spoj vyroben podomácku leptáním. Práce je plně funkční, dokáže nabíjet i balancovat což soudím dle grafů. Student splnil všechny body zadání.

Navrhovaná známka
A
Body
96

Otázky

eVSKP id 111030