PALA, M. Produkce proteolytických enzymů vybranými mikroorganismy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Předložená práce je zaměřená na studium biotechnologické produkce mikrobiálních proteáz a analýzu jejich aktivity. Bakalář zpracoval přehlednou literární rešerši . Je třeba ocenit rozsáhlou experimentální část práce, během níž student musel zvládnout řadu různých metodických postupů a prokázal vysokou míru samostatnosti i experimentální zručnosti. Samostatně student zpracoval a interpretoval získané výsledky a vyvodil z nich odpovídající závěry. Rovněž zpracování samotné bakalářské práce je na vysoké úrovni. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji celkovým stupněm výborně (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Lichnová, Andrea

Bakalářská práce studenta Martina Paly pojednává o možnostech produkce proteolytických enzymů vybranými mikroorganismy. V teoretické části autor přehledně popisuje vlastnosti enzymů s podrobným zaměřením na proteázy, jejich vlastnosti a mechanismy účinků, dále je zde uveden popis možných mikrobiálních producentů a také důležitá kapitola o možnostech průmyslového využití proteáz. Celá tato část je přehledně zpracována a nemám k ní žádné připomínky. V experimentální práci student provedl množství experimentů, jako např. stanovení proteázové aktivity třemi různými metodami, studium vlivu složení substrátu nebo stresových faktorů na množství biomasy a proteázovou aktivitu. Výsledky těchto experimentů jistě vhodně poslouží pro navazující práce. Vzhledem k množství dat se však v následných komentářích vyskytují chyby, překlepy a komentáře jsou místy zmatečné nebo nepřesné. Tato skutečnost však nijak zásadně nesnižuje celkový dobrý dojem z předložené práce. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Úroveň jazykového zpracování B
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Využití literatury a její citace A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 37614