KUŘÁTKO, D. Modelování mozku krysy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Raida, Zbyněk

Cílem práce bylo vytvořit numerický model mozku krysy a odpovídající agarový fantom. Diplomová práce je součástí řešení projektu GAČR 18-16218S Elektromagnetické modely zvířecích mozků, a David svou prací k řešení tohoto projektu významně přispěl. Na tématu David pracoval jen jeden semestr. David pracoval na diplomovém projektu se zájmem. Iniciativně získal různé modely mozku a lebky krysy z nezávislých zdrojů, tyto modely upravil a použil pro numerickou simulaci. Jako výpočetní jádro postupně volil elektrostatickou, kvazi-statickou a vlnovou analýzu, výsledky porovnával a vzájemně validoval. Vedle realistických modelů David rovněž připravil hrubý, kvádrový model mozku, aby jej bylo možno odlít z agaru. Vytvořil si tak výborné výchozí podmínky k pokračování výzkumu v rámci doktorského studia. Jádro diplomové práce bude v blízké době publikováno. Diplomovou práci Davida Kuřátka považuji za výbornou, a proto navrhuji i odpovídající ohodnocení A.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Koudelka, Vlastimil

Student ve své práci dobře uchopil zadané mezioborové téma a prokázal nadprůměrnou schopnost, udržet odbornosti přes tematickou šíři řešeného problému. Předkládaná práce splňuje všechny body zadáni. Experimentální část se sice mírně odklonila od zadáni, ale z hlediska metodiky vývoje fantomů to hodnotím jako rozumný krok. Po formální i jazykové stránce je text dobře zpracován, nadprůměrně hodnotím prezentaci grafů. Osobněbych volil jiný název osy X při prezentaci výsledků podél křivky v prostoru. Název osy „Délka křivky“ mě z počátku mátla, protože osa X vyjadřuje právě polohu na křivce a ne její délku, viz Obr. 28, 31, 34 a další. Text je logicky strukturována přirozeně vystihuje řešené problémy. Student odvedl výbornou práci v přípravě geometrických modelů mozku, velmi dobře vystihl a porovnal různé přístupy k EM modelování mozku zvířete. S ohledem na kvantitativní porovnání těchto přístupů a možnosti měřeni bych však raději zvolil výpočty zaměřené na elektrické pole. Kvazistatický přístup neni omezen pouze na výpočty se zdroji magnetického pole. Vybrané výsledky Bc. Davida Kuřátka budou přímo využity ve výzkumu EM modelováni mozků zvířat, dále při inverzním EM modelováni zdrojů mozkové aktivity potkanů a při analýze EEG dat v NUDZ. Předkládanou práci hodnotím stupněm výborně.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 110672