TULEJA, M. Genetické algoritmy – implementace paralelního zpracování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Oujezský, Václav

Pan Bc. Martin Tuleja vypracoval diplomovou práci na téma „Genetické algoritmy – implementace paralelního zpracování“. Student pracoval zcela samostatně a pravidelně předkládal své průběžné výsledky ke konzultaci. Představil a demonstroval funkční program paralelního genetického algoritmu s efektivními výsledky. Vlastní programový kód v jazyce Python je vypracován na profesionální úrovni. Předložená práce je zpracována na velmi dobré odborné úrovni s využitím doporučené literatury a z mého pohledu překračuje požadavky kladené na diplomovou práci. Hlavní požadavky byly splněny v plném rozsahu a předloženou diplomovou práci jednoznačně doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Ilgner, Petr

Předložená diplomová práce Bc. Tuleji se zabývá implementací paralelního zpracování genetických algoritmů, ve své praktické části přináší návrh a realizaci vlastního Python modulu. Jde spíše o obtížnější zadání, které vyžadovalo hlubší teoretické znalosti, pokročilé programátorské dovednosti a technologický přehled. Lze konstatovat, že bylo zcela splněno, práce nad jeho rámec řeší také komunikaci procesů v rámci více výpočetních stanic. Rozsah diplomové práce je přiměřený, velmi dobře hodnotím teoretickou část, která poskytuje problematiku sekvenčních a následně paralelních genetických algoritmů. V dalších kapitolách je popsána implementace vlastního modulu a použitého testovacího prostředí. Získané výsledky jsou pečlivě diskutovány. Lze vyzdvihnout četné použití UML diagramů popisujících jednotlivé algoritmy. Formální úroveň práce je na vysoké úrovni, oceňuji množství studentem vytvořených obrázků. V práci místy (například ve výčtech) schází tečky na konci vět. Práce s literaturou je bez připomínek, použité zdroje jsou odborné, případně dokumentující použité technologie. K práci je přiložen programový kód realizovaného Python modulu. Kód je velmi přehledný, dobře komentovaný. K modulu jsou dodány také také příklady jeho použití. Bohužel na přiloženém CD není přiložena dokumentace pro případného uživatele modulu, popis metod je však výstižný. Kladně hodnotím rozhodnutí zveřejnit svůj modul pod další využití. V jeho Github repozitáři je i podrobnější dokumentace a návod, kterou však v příloze práce postrádám. Je zřejmé, že student problematice porozuměl, realizovaný modul je plně funkční a byl zveřejněn. Je tak možné jeho použití v dalších projektech. Na základě výše uvedených skutečností práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení A/98 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Otázky

eVSKP id 110109