KRAUS, V. Analyzátor signálu s FPGA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Šteffan, Pavel

K řešení dané problematiky student přistupoval velmi zodpovědně, pravidelně chodil na konzultace a sám navrhoval možná řešení vzniklých problémů. Navržené řešení je přínosné a je možné jej dále rozšiřovat. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem práci doporučuji k obhajobě, plně se také ztotožňuji s hodnocením konzultanta. Hodnocení konzultanta: Študent sa oboznámil so širokým záberom úloh (výpočet spektra, rozhranie USB 3.0, ukladanie dát do DDR3 pamäti, úzkopásmový prijímač), ktoré bolo treba implementovať do technológie hradlových polí FPGA na vytvorenie multifunkčného analyzátoru signálu. Po oboznámení sa s problematikou študent navrhol vo VHDL spolu s IP jadrami digitálne bloky analyzátoru: -Blok výpočtu spektra, ktorý využívá FFT jadro, z ktorého posiela vybrané amplitudy spektrálnych čiar do počítača s príslušnou decimáciou. -Blok úzkopásmového prijímača, ktorý má za úlohu naladiť sa na konkrétny signál a previesť na ňom demoduláciu AM/ FM. Tento blok je poskladaný z IP jadier pre spracovanie signálu, pre filtre boli vygenerované koeficienty v Matlabe podľa požadovaných šírok pásiem pre demoduláciu. Výstupom úzkopásmového prijímača sú surové zvukové vzorky po demodulácii na vzorkovacej frekvencii 32 kHz. -Vzorkovací blok, ktorý ukladá časové úseky signálu na základe voliteľného triggeru do pamäti DDR3 a odtiaľ vyčíta do počítača. -Ďaľším navrhnutým blokom bol blok komunikácie USB 3.0, cez ktorý prechádzajú data z troch zmienených funkčných blokov do počítača. Študent pracoval samostatne, našiel si sám podklady k problematike, konzultoval nastavenia parametrov k blokom spracovania signálu. Navrhnutý analyzátor študent oživil za pomoci ladiaceho nástroja Chipscope a overil funkcionalitu prenosom dát do aplikácie vo všetkých troch režimoch. Práca má široký záber, združuje viacero typov funkcií, navyše vyžaduje prehľad o spracovaní signálu a zvládnutie implementácie do FPGA. Teoretická časť práce vyznie trochu ako encyklopédia, je tam viacero tém popísaných stručne. K praktickej časti nie je čo vytknúť. Práca je prehľadná, logicky členená, na dobrej technickej úrovni. Po formálnej stránke tam sú drobnosti v podobe chýbajúcich popisov signálov v obrázkoch, a v skloňovaní cudzích názvov („ve fifu“), ktoré neznižujú celkový dojem z práce. Študentom navrhnutý fungujúci analyzátor bude dobrým základom pre testovanie signálov nielen v základnom pásme do 125 MHz, ale po pridaní frekvenčného konvertoru i v pásmach záujmových signálov. Ing. Michal Kováč, Ph.D., konzultant

Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Bohrn, Marek

Předložená práce se zabývá návrhem a realizací spektrálního analyzátoru. V její úvodní teoretické části je přehledně rozebrána problematika zpracování signálů potřebná pro vlastní realizaci projektu, a to zejména filtrace, transformace a modulace. Avšak dále je zde dle mého názoru nevhodně zařazen popis paměti DDR3 a rozhraní USB. Praktická část práce popisuje technický návrh celého systému s důrazem na ovládání vytvořeného hardware a přenos dat. Chybí zde popis vytvořeného ovládacího programu pro PC, který je zařazen až v kapitole s vyhodnocením výsledků. V rámci technického řešení je uvedeno využití několika IP jader, není však uveden jejich původce. Vzhledem k tomu, že práce se zabývá návrhem obvodu v FPGA, postrádám v ní výsledky syntézy, jako jsou např. spotřebované prostředky FPGA a statická časová analýza. Není uvedeno, pomocí jakého nástroje byla syntéza provedena. I přes nedostatky hodnotím práci po technické stránce kladně. Je zjevné, že zadání bylo splněno a vytvořený spektrální analyzátor obsahuje všechny požadované funkce. Výhrady mám zejména k formální stránce práce. Kapitoly jsou členěny tak, že myšlenky vhodně nenavazují a text je jen těžko čitelný. V práci jsou často používány neodborné formulace, špatně převzatá anglická slova a velké množství zkratek, které nejsou nikde vysvětleny. Terminologie je často nedbale popsána nebo nepochopena, např. na straně 25: "Dnes existují tzv. FTDI převodníky". Předpokládám, že se jedná o označení výrobce integrovaných obvodů, který kromě jiného nabízí i převodníky rozhraní USB. V závěru práce je nevhodně používáno vyjadřování v první osobě. Po formální stránce je práce zpracována nedbale. Práce s literaturou nesplňuje obvyklé požadavky na diplomovou práci. Často jsou citovány populárně naučné internetové stránky, diskuzní fóra, Wikipedie a jiné neověřené a nepůvodní zdroje informací. V případě zdroje [6] si autor nedal ani tu práci, aby uvedl název zdroje, jedná se pouze o odkaz na internetovou stránku v čínštině. Vzhledem k tomu, že navržené zařízení je funkční, hodnotím práci i přes nízkou formální úroveň stupněm D s počtem bodů 65.

Navrhovaná známka
D
Body
65

Otázky

eVSKP id 111783