LABUDA, A. Roaming ve WiFi sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Krajsa, Ondřej

Student měl ve své práci analyzujte možnosti roamingu u technologií 802.11 a následně porovnejte možnosti sítě VUT založené na prvcích HP a jím realizované sítě s prvky Mikrotik a provést testování. Zadání se dá považovat za splněné. Student v práci popisuje základní metody roamingu, dále stručně možnosti které nabízí AP firmy Hewlett-Packard a možnosti konfigurace s prvky Mikrotik. V praktické části student realizoval WiFi síť s prvky mikrotik, s centrální správou a možností roamingu. Síťové prvky byly rozprostřeny v budově podobně jako prvky HP a byly provedeny základní měření a porovnání parametrů. Popis testování a metodika by měly být lépe popsány, stejně tak samotné testování by mělo být obsáhlejší. Po formální stránce je práce průměrná, vyskytují se překlepy. Práco hodnotím D/65

Navrhovaná známka
D
Body
65

Posudek oponenta

Číka, Petr

Diplomová práce s názve Roaming ve WiFi sítích ze 77 stran včetně příloh a je rozdělena do čtyř kapitol: Úvod, Teoretická část studentské práce, Řešení diplomové práce a Závěr. V teoretické části práce autor diskutuje problematiku WiFi sítí a standard 802.11. V praktické části práce navrhl metodiku měření a provedl měření WiFi sítí postavených na technologii Mikrotik a HP. U diplomové práce bych uvítal, kdyby hlavní kapitoly byly nazvány dle jejich zaměření tak, jak je to zvykem. Návrh měření a metodika jsou popsány velmi vágně, spíše bych uvítal vypsání jednotlivých kroků měření v bodech. Dále je zde popsáno použití různých softwarů ale není jasně definováno, který byl skutečně použit pro PC a pro tablet. Na obrázku 2.9 str. 48 je vyobrazeno rozmístění přístupových bodů Mikrotik, na obrázku 2.10 je poté vyobrazena síla signálu. Na obrázku 2.19 je stejná mapa se stejnými prvky, avšak síla signálu je zcela jiná. V textu autor uvádí jednotky pro přenosovou rychlost v MB/s, dle mého názoru se měří spíše Mb/s. Z uvedených příkladů ve mně práce vzbuzuje nevěryhodnost. Sloh a gramatika v práci je na velmi slabé úrovni, často se vyskytují překlepy a gramatické chyby. Autor používá první osobu jednotného i množného čísla, není použit trpný rod. Objevují se i chybné odkazy, jako například na straně 44 čtvrtý řádek pod obrázkem je napsáno: “Toto nastavenie rozoberám v kapitole KAPITOLA“ apod. Z uvedených skutečností práci navrhuji hodnotit známkou D/60 bodů.

Navrhovaná známka
D
Body
60

Otázky

eVSKP id 110085