KRATOCHVÍL, J. Směrová anténa pro kmitočtové pásmo 60 GHz [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Láčík, Jaroslav

Cílem práce byl návrh nízkoprofilové směrové antény pro kmitočtové pásmo 60 GHz. Student pro uvedené pásmo navrhl původní vícevrstvou anténu skládající s ozařovače a kruhového reflektoru. Vlastnosti navržené antény byly ověřeny experimentálně. Zadání práce považuji za splněné. Vlastní text práce obsahuje drobné chyby a nepřesnosti. Některé formulace jsou krkolomné a zasloužily by tak stylistickou úpravu. Prezentované výsledky v kapitolách 3 a hlavně 4 by si zasloužily podrobnější komentář. Student během řešení práce byl aktivní a pravidelně docházel na konzultace.

Navrhovaná známka
B
Body
82

Posudek oponenta

Pítra, Kamil

Předložená diplomová práce se zabývá návrhem směrové antény pro kmitočtové pásmo 60 GHz. Po krátkém popisu řešené problematiky následuje definice a popis navrhované anténní struktury. Z textu diplomové práce nelze jasně vyčíst, jaké parametry byly vedoucím práce požadovány a zda cíle optimalizace jsou správně stanoveny. V kapitole 3 jest uvedeno velké množství balastních obrázků, bez odkazů v textu a detailnějšího popisu sledovaného cíle. Některé formulace jsou zavádějící. Student správně řeší problém odklonu maxima požadované směrové charakteristiky. K tomuto účelu využívá PEC plát, kde nejsem přesvědčen o jeho realizovatelnosti (při šířce = 0,036 mm). Následující podkapitoly věnované optimalizaci na mně nepůsobí uceleným dojmem, naopak ve mně budí dojem optimalizace všech parametrů navrhované struktury, bez jasně definovaného cíle či účelu. Postrádám jakoukoliv optimalizační strategii a definici důležitých parametrů. V podkapitole popisující přechod z WR-15 na SIW zcela postrádám informaci o přenosových vlastnostech (S21, S12) navrhovaného přechod, co považuji za velmi důležité. Předložená práci nelze upřít určitý stupeň inovace a snahy o návrh nové struktury. Ovšem technické zpracovaní a postup návrhu tento dojem velmi kazí. V předložené práci se vyskytuje velké množství nedostatků, chybějících odkazy na obrázky v textu, co dále snižuje kvalitu práce. I přes tyto nedostatky diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
D
Body
68

Otázky

eVSKP id 110431