SVÍBOVÁ, T. MUZEUM TEXTILNÍHO PRŮMYSLU V BRNĚ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Zemánková, Helena

Architektonický zásah do stávající budovy se odehrál především v interiéru budovy. Nové otevřené prostory v budově budou vyžadovat speciální způsob zateplení budovy. Jak bude objekt fungovat, celodenně otevřený? Kontrola vstupů, způsob zajištění požadavků hlavní muzeální funkce. Doprava velkorozměrných instalací, strojů, příprava expozic, dílny údržby.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B 80 Studentka pracovala na svém nezbytném profesním růstu. Konzultovala s odborníky především technické požadavky nových funkcí v historickém objektu bývalé továrny.
Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Zemánek, Václav

DP zejména v řešení dispozic přesvědčuje o dosaženém stupni profesionality v oboru, zaostává však v míře invence do návrhu vložené a tím také ověřované. Pro úspěšný vstup do profesního života bude třeba vynaložit více odvahy ale i pracovitosti a píle.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C Základem řešení je dokumentovaný výběr vhodných funkcí v kontextu s okolní strukturou i s územním plánem města Brna. Opominuta zůstala v územním plánu avizovaná hrozba záplavy jak území ostrova , tak jednotlivých objektů. Pozitivně je v návrhu prezentován ostrov jako fenomén určený výhradně pěším a cyklistům s logickým rozdělením na 3 funkční zóny. Výběr a doplnění konvertovaných objektů v prostorové struktuře je logicky minimalizován ve shodě s novou funkční náplní a dominancí krajinné složky. Návrh krajinného uspořádání a vybavení zůstal však u schématu, s pochybným využitím navržených dvou amfiteátrů na břehových partiích, orientovaných do plochého profilu pozemku a s výhledem jen na řeku a protější břehy. Pozitivně působí výčet a charakter jak expozic textilu v jednotlivých objektech a podlažích, uspořádání servisních služeb návštěvníkům i specializace na prezentaci soudobé módy v samostatném objektu.
Architektonické řešení B Staví na konverzi zachovaných čtyř objektů s dílčí modifikací jejich původního architektonického výrazu. Výraznější proměnu podstoupil hlavní objekt přádelny, jak v dostatečně přesvědčivém inspirativním polyfunkčním využití, tak v prostorovém rozdvojení na principu příčné dvorany procházející všemi podlažími a krytou světlíkem i vloženým prvkem - krystalem vertikální komunikace situované v centru objektu. Jednostranný ochoz i spojovací lávky na podlažích jsou zajímavým prvkem optické otevřenosti celé velmi čistě organizované dispozice do interiéru i exteriéru. Je na škodu, že invence diplomantky se nepotkala s odvahou pro hledání alternativního architektonického výrazu všech objektů areálu a zůstala u konzervativního pojetí. Provedená změna ve fasádách přádelny zachovala celistvost budovy a tím jen potlačila zamýšlený účinek jejího otevření do exteriéru.
Provozní řešení C Na principu fyzicky uzavřeného prostoru s vertikální komunikací v centru přádelny dosahuje řešení žádoucí univerzality pohybu mezi podlažími, a nezávislý režim uživatelů. Problematické z hlediska vytvoření a udržení stálého mikroklimatu interiéru se jeví otevření parteru dvorany do exteriéru a nejasný způsob oddělení prostoru dvorany ve vyšších podlažích
Technicko konstrukční řešení C Je v omezeném rozsahu popsáno v průvodní zprávě a věnuje se problematice zateplení zachovaných fasád na objektu přádelny vč. energetického vyhodnocení. Postrádám zmínku o nové nosné konstrukci navrhovaného „krystalu“ vč. prosklených příček a popis materiálů včetně návrhu barevnosti fasád u všech objektů.
Formální úroveň C S výhradou ke stručnosti průvodní zprávy a drobným chybám v dokumentaci dispozic (restaurace ve 4. NP) je formální úroveň vyhovující, prezentace navrhované koncepce konverze ve vizualizacích je však málo vypovídající a nepřesvědčivá pro potenciálního investora. Prostě je to stále ta stejná stará, jakoby ošuntělá fabrika.
Navrhovaná známka
C
Body
74

Otázky

eVSKP id 108409