BAUER, K. PROMĚNA AREÁLU BRNĚNSKÝCH VELETRHŮ /Transformace západní části areálu BVV/ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Havliš, Karel

Komplexní práce systematicky strukturovaná obsahující zásadní informace a řešení všech aktuálních problémů složité transformace rozsáhlého areálu. Oceňuji především osobní zaujatost pro vlastní prostorový koncept a jeho komplexnost. Neokázalá presentace teoretických argumentů i výchozích zdrojů s vědomou orientací na metabolistické teorie z 60. let, včetně některých soudobých trendů je příkladná. Sympatická je především snaha o aplikaci těchto principů k reálnému uplatnění při řešení proměnlivého programu při transformaci západního pólu areálu BVV v Brně

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 95 Pracovitý, samostatný přístup k práci, zaujatost pro vlastní koncept
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Štěpánková, Lenka

Autor prokazuje velkou schopnost analytického a koncepčního myšlení. Jasně a srozumitelně prezentuje promyšlený celkový záměr. V oblasti architektonického navrhování a konstrukčních řešení potřebuje získat více zkušeností a jistoty, aby byly výsledky stejně přesvědčivé.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Autor práce důkladně analyzuje velmi složité území s mnoha kulturními vrstvami a komplikovanými provozními vztahy a na základě této komplexní analýzy navrhuje v různých částech území dílčí intervence. Díky jasně definovanému cíli, jednotnému konceptu a volbě přiměřených forem pro jednotlivé prostorové celky řešené území harmonicky sceluje a pozvedá na vyšší kvalitativní úroveň.
Architektonické řešení B Hlavní navržená superstruktura v západní části území se hmotou i měřítkem záměrně odlišuje od stávající výstavby a formálně tvoří autonomní entitu. Její kompoziční rozvržení ale není zcela přesvědčivé, zejména v dálkových pohledech. Citace parabolických prvků je zajímavý prvek, ale jeho nadměrné užití myšlenku v důsledku oslabuje a celkovému vyznění spíš neprospívá. Kongresová zóna, jižní část se sklady a východní rezidenční oblast jsou rozvržené pouze schematicky. Autor zde ale prokazuje cit pro měřítko a adekvátním způsobem podporuje svůj celkový záměr. Nový pavilon tvořený halami D1 a D2 sice nekonvenčním způsobem redefinuje kompoziční osy v centrální části areálu, rozdělení budovy na dvě části však vzbuzuje pochybnosti o reálné funkčnosti zvoleného řešení.
Provozní řešení B Území je velmi dobře provozně vyřešeno jako celek. Autor do svého návrhu erudovaným způsobem zapracovává širokou škálu vstupních informací o provozních potřebách a požadavcích na dopravní obslužnost. Vzhledem k objemu navržených změn a zásahů mohou být sice některá dílčí řešení sporná, zastřešující koncept je však dostatečně kvalitní a silný, aby jej bylo možné v detailech modifikovat, což je v tomto směru hlavní přínos práce.
Technicko konstrukční řešení B Autor se detailně věnuje dimenzím rámové konstrukce ve vztahu k prostorovým požadavkům možných funkcí, které lze do superstruktury umístit. Zabývá se však výhradně nosnou konstrukcí a v koncepční rovině zcela opomíjí nutnost napojení jednotlivých provozů na inženýrské sítě a rozvody médií. To přitom může být hlavní překážkou zamýšlené a deklarované flexibility. Dostatečná pozornost není věnována ani řešení obvodového pláště objektu.
Formální úroveň B Práce má dobrou grafickou úroveň, autor podává informace velmi přehledně, srozumitelně a přitom kultivovanou formou. Vizualizace a zákresy do fotografií nejsou příliš sofistikované, ale dobře ilustrují hlavní myšlenky návrhu. Slabší je úroveň textů, ve kterých se vyskytují nepřesnosti, překlepy a stylistické i věcné chyby.
Navrhovaná známka
B
Body
87

Otázky

eVSKP id 108356