MORAVČÍKOVÁ, K. Dům u řeky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Palaščák, Michal

Návrh sdíleného bydlení je zpracován svižně a zajímavě. Místy je však povrchní, postrádám čitelnější scénář vnitřního provozu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B Studentka pravidelně konzultovala. Přístup byl místy až vlažný, potenciál nebyl zcela naplněn.
Navrhovaná známka
C
Body
79

Posudek oponenta

Poláš, Michal

Dům vhodně zapadá do navrhovaného místa a je důstojnou součástí nábřeřní fronty, jež může evokovat dojem Bornea.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Způsob zastavění oblasti vychází ze společného konsensu skupiny studentů. Dům je v řadové zástavbě a vhodně reaguje na terénní zlom k řece.
Provozní řešení B Návrh rozvíjí způsob komunitního bydlení se všemi jeho specifiky. Velmi vhodně je nastolena práce s prostorovou diverzitou sdílených prostor, probouzí vjem japonského minimalismu, ovšem při podrobnějším vhledu do jednotlivých podlaží zůstává potenciál spíše nenaplněn. A to jak v případě točitého schodiště, které je dublováno, tak samotného plynutí prostoru, který mohl být schodištěm sám o sobě.
Technicko konstrukční řešení C Dům má z půdorysů nejasný počet traktů. Použitá izolační keramická cihla spoří prostor, nicméně nekoresponduje s detaily a je použita i na zděné zábradlí. Zábradlí je pak zakončeno betonovým věncem, bez oplechování či jiné ochrany.
Architektonické řešení B Nastolený koncept buněk vsouvaných do hmoty domu budí zvědavost. Započetí práce s prostorovým plánem je vítaným oživením sdílené části. Dimenze některých prostorů, například sauny, by si však zasloužila pečlivější rozpracování. Vnitřní svět samostatné buňky je řešen účelně.
Formální úroveň B Vše, co práce má obsahovat, je čitelné. Nepatrným nesrovnalostem, zejména v půdorysech, se však nepodařilo vyvarovat. Formální úroveň práce však je na studentku bakalářského studia dobrá a tyto nesrovnalosti připisuji práci až do posledního okamžiku.
Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 110773