DAŇOVÁ, V. Dům u řeky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Palaščák, Michal

Projekt sice formálně splňuje zadání, ale jeho koncepce a zpracování sotva dosahují průměru.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování
Přístup studenta ke zpracování C Studentka pravidelně konzultovala. Chyběl aktivnější přístup a samostatné uvažování.
Navrhovaná známka
E
Body
59

Posudek oponenta

Poláš, Michal

Návrh nemá jasně definovatelný koncept, je spíše směsí různých vlivů, jak postupně přicházely.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení D Způsob zastavění oblasti vychází ze společného konsenzu skupiny studentů. Dům je specifický výsadní pozicí při příchodu k řece ve směru od centra města a měl by důsledněji reagovat na tvorbu nároží a řešení třetí fasády.
Provozní řešení D Dům se jeví ve všech měřítcích jako architektonický kompilát jednotlivých myšlenek, které by se vzájemně mohly více doplňovat. Jsou patrné snahy o vnesení dalšího rozměru, například světlíkem ve schodišti či sdílením střešní terasy. Řešení kavárny v parteru ve stylu Ery architekta Kranze, nabízí vyvýšený pohled na řeku. S výjimkou tří bytů není dána možnost vyjít na balkón či lodžii.
Technicko konstrukční řešení D Volba keramické cihly s integrovaným zateplením je kombinována s venkovně zateplenou keramickou cihlou, železobetonovou atikou, systémovými stropy kombinovanými, ve vyložení balkónu, se železobetonovou deskou. V tomto směru by mohlo dojít k výraznému zjednodušení. Byty obsahují šachty pro vedení sítí, nicméně vkládány byly až dodatečně.
Architektonické řešení E Výrazný prvek rozehraného vyložení nad říční promenádou je i po shlédnutí předloženého vývoje hmoty velmi rozporuplný. Jeho působení je v kontrastu s uměřeností západní a jižní fasády. Dispoziční řešení bytů by si zasloužilo více pozornosti, zónování je dodrženo spíše formálně.
Formální úroveň C Práce obsahuje všechny náležitosti pro její pochopení. Graficky je přehledná, vyjma legend k bytům.
Navrhovaná známka
D
Body
60

Otázky

eVSKP id 110663