PROMNA, D. Příroda. Mezi krajinou a městem. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Žalmanová, Petra

Na základě důkladných analýz studentka velmi zajímavým způsobem uchopila náročné téma vytvoření nového vstupního prostoru do areálu přírodovědecké fakulty, které svým profilem směřuje k architektonické struktuře, vytvořené z několika objektů typických svým provozem ( aula,knihovna, ubytování, atd.)Arch.- urb. studie zpracovaná studentkou, základní téma téma posunula do prostoru tvořeného architekturou budoucnosti.Zajímavým způsobem propojila tvůrčí ideu s tvarováním hmoty objektů na základě kompozice zlatého řezu, který vnáší potřebný řád do celkového uspořádání. Cíleně reagovala na obsah objektů-jejich funkci a vytvořila tak téměř scénickou kompozici.Soubor objektů ovládá prostor způsobem, který má zdůraznit význam univerzity a jejího společenského poslání v budoucnosti. Reaguje na svět studentů, jejich potřebu společenských kontaktů , setkávání, vzdělání, studia ,což je vyjádřené objektem knihovny, stejně tak je řešen objekt učeben s aulou a administrativou.Za výrazné architektonické řešení lze vnímat zpracovanou ideu budoucnosti vědy mladých lidí formou "divadla budoucnosti", prostoru,který chrání dosažený stupen´poznání a nabízí přemýšlení o budoucnosti- idea vertikály/vize/. Celá arch.kompozice má vyjadřovat vyjímečnost vzdělání, úctu a respekt k vědě.Setkávání budoucnosti s realitou je umožněno ve středu kompozice na tzv. akademickém náměstí, které dominuje celému areálu.Zde se prolíná svět reálného života studentů ,jejich společ. kontaktů a akcí s myšlenkovým světem vizí.Do kompozice je logicky zakomponováno umělecké dílo u vstupního objektu , které by mělo být vždy součástí architektury. Studentce se podařilo vytvořit arch. kompozici, která důstojným způsobem vyjadřuje význam univerzity , která jednoznačně vstupuje do budoucnosti společnosti a vytváří tak kompoziční jednotu obsahu a formy arch. díla významně definující stávající objekty areálu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Studentka pracovala po celou dobu na bakalářském projektu svědomitě a s velkým zájmem.
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Nový, Vítězslav

S velmi složitým zadáním, ideově i urbanisticky, se autorka poprala a její návrh lze hodnotit, i přes určité nedostatky, celkově kladně a jsem přesvědčen, že je schopná obstát v architektonické praxi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Studentka navrhuje svůj vstupní objekt, který má být i novou „tváří“ Přírodovědecké fakulty UPOL, do obtížně uchopitelného, funkčně i vizuálně roztříštěného území na jižním předměstí Olomouce. Správně umisťuje nový objekt v prostoru mezi dvěma hlavními osami v území včetně orientace jednotlivých jeho součástí dle navržených funkcí. V návrhu postrádám jasnější artikulaci veřejných prostranství, která obklopují navrhovanou budovu. Pro lepší pochopení záměru také schází zastavovací situace ve větším měřítku.
Provozní řešení C Provozní řešení je v celku přehledné i když jednotlivé dispozice nejsou zcela „vycizelované“ a působí spíše koncepčním dojmem – to ale může být v souladu se zadáním, tedy především hledáním možné podoby „tváře“ olomoucké fakulty. Nejasné mi je vnitřní prostorové uspořádání knihovny, chybí řez. Pozor na požadavky požární bezpečnosti..!
Technicko konstrukční řešení C Konstrukční řešení vykazuje určité nedostatky (v 1.NP v objektu knihovny bude zřejmě namísto wc nosný sloup) a celkově pouze jediný řez na relativně tak složitou budovu omezuje možnost posouzení přiměřenosti navrženého řešení. Konstrukční detail je velmi schematický.
Architektonické řešení B Vstupní objekt je tvořen třemi objemově i funkčně autonomními celky společně spojenými „komunikační“ platformou – místem pro setkávání a diskuse v podobě misky amfiteátru či spíše arény. Ta je ovšem spíše diskutabilním prvkem, a to vzhledem k jejímu usazení na terén bez adekvátního množství vstupů do jejího nitra. To způsobuje vznik množství balastních ploch a příčinou neprostupnosti nového „náměstí“. Pouze naznačený architektonický výraz je soudobý a s citem pro výtvarnou kompozici.
Formální úroveň B Celkově je grafická úroveň práce na standardní úrovni, některé absentující součásti (viz výše) bohužel znesnadňují její čitelnost.
Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 110787