KROPŠOVÁ, Z. Dům u řeky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Nový, Vítězslav

Práce na bakalářském projektu se vyznačovala aktivním přístupem a přímočarým vývojem projektu. Koncept návrhu, vytyčený v úvodu práce autorka postupně dopracovala do výsledné podoby bez závažných kompromisů či revizí původní myšlenky. Obsah i forma zpracování vykazují celkově vysokou úroveň závěrečného projektu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Přístup studentky ke zpracování hodnotím jako velmi aktivní a cílevědomý.
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Františák, Luboš

Práce je zajímavá od konceptu po grafiku, je kompletní, bohatě zdokumentovaná ve vizualizacích a hlavně nabízí lákavý pohled na nové bydlení u řeky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Navržená kombinace forem uzavřených bloků a volných solitérů s kompaktním parterem vymezuje ulice, náměstíčko a nábřeží. Nabízí tak zajímavý příklad dotvoření města na břehu řeky Svitavy s možností přiblížit se vodní hladině. Detail dvou věží na společné platformě parteru a garáží včetně řešení sdílených prostor je dobrým odkazem na vídeňský soubor na Traviatagasse i na mladší současné vzory. Tento návrh navíc nabízí komerční plochy v parteru nejen na nábřeží, ale i o úroveň výš na nárožích
Provozní řešení A Důvodem obsloužení tohoto obytného souboru pouze jednosměrnou komunikací je patrně úspora 2m veřejného prostoru. Toto řešení však může působit provozní komplikace u výjezdu z rampy do stávajících garáží. Postrádám srozumitelný výkres dopravního napojení mezi ulicí Masná a garáží. Jinak je provoz v obou domech i podnoži logický a čitelný.
Technicko konstrukční řešení A Zvolená technologie a konstrukce je vhodná a dobře zdokumentovaná v detailech. Ve schématech a řezech se však konstrukce některých střech zdá být nezvykle mohutná. Zakreslení výtahů je velmi schématické a severní dům má hlavní podestu schodiště užší než podestu vedlejší.
Architektonické řešení A Autorka předkládá širokou škálu návrhů řešení bytů 1 až 4+kk. Rozmanitost těchto bytů se pravdivě propisuje do fasád, kde působí záměrně nahodilým dojmem. Výraz domů je racionální a kombinace materiálů jsou promyšlené. Předností tohoto návrhu je kromě kvalitního bydlení zejména nabídka lákavého prostoru pro sousedské soužití.
Formální úroveň A Práce je kompletní a graficky velmi zdařilá. Splňuje náročná kritéria hodnocení.
Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 110662