HERMANOVÁ, A. Příroda. Mezi krajinou a městem. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Mléčka, Jan

Ada Hermanová svůj návrh staví na konceptu dvou výrazných – a vzájemně propojených - hmot, funkčně i prostorově stojících ve vzájemném opozitu. Architektonické antonymum tak autorce umožňuje efektivní řazení funkcí dedikovaných samotnému areálu (komunikace dovnitř – integrace s areálem) vůči (polo)veřejným funkcím nástupního prostranství, studoven a studentského bydlení (komunikace ven – integrace s městem). Venkovní svažité pobytové střechy/schodiště se svou orientací i navazujícím areálovým/veřejným prostorem stávají místní nezaměnitelnou dominantou, celoročně užívanou v plejádě zamýšlených aktivit a atrakcí. Trauma hanáckého dítěte z prvního sněhu a zbytečných sáněk je již minulostí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování Tvůrčí, zodpovědný s hlubokým zájmem a velkou mírou osobního nasazení.
Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Galeová, Nicol

Předložená diplomová práce se sympaticky snaží o výrazné řešení se silným konceptem. Toto řešení však není zcela dotaženo ve všech dílčích rovinách práce tak, aby vyznělo jednoznačně a přesvědčivě. Projekt je spíše architektonickou studií bez doložení studie urbanistické. Přesto splňuje bakalářská práce předpoklady pro úspěšnou obhajobu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C Nový vstupní objekt má být v sestavě stávajících universitních budov na parcelách areálu Přírodovědecké fakulty UPOL v Holici jakousi „vlajkovou lodí“ celého developmentu. Autorka ctí umístění respektující návaznost pěší zóny – páteře celého areálu a modeluje výrazně figuru své stavby. Snad ve snaze zaujmout oko diváka stojícího někde na křižovatce a pozvat ho do soustavy objektů se signaturou studentského života i dominancí akademického náměstí vytváří autorka zásadní prvek nové identity. Vytvořením takové dominance architektonického novotvaru i velkorysost navrhovaného veřejného prostoru na místě s utilitárním master plánem původních budov předpokládá však dotaženou integraci okolí veřejného prostoru i podnícení nových aktivit nejen samotných uživatelů, ale i čtvrti Holice. Práce s upadlým charakterem urbánního nánosu hal a vědomí absence určité nosné struktury celého areálu s pouhým implantováním silného novotvaru spíše naznačuje riziko velmi drahé periferie. Autorka záměr maximalizace transparentnosti a průchodnosti územím včetně propustnosti území v nových směrech dokládá sice v naznačeném konceptu, samotné řešení není však příliš diferencované, takže z uličního pohledu je patrný stále výraz monobloku. Výjimku tvoří dálkové pohledy s uplatněním „svahů“ zelených střech, opakování efektu rampy je však protipólem sobě samým, bez návaznosti na ostatní figury staveb v areálu. Akademické náměstí je spíše schématem předimenzované dlážděné plochy, deklarovaná propojenost s přírodními motivy i strategií relaxačního prostoru chybí zcela.
Provozní řešení D Provozní řešení víceúčelového objektu kombinující výukové, výzkumné, obytné i společenské prostory má svou logiku v návaznosti jednotlivých funkcí, avšak maximalizace vstupních prostor i prostor společensko-edukačních působí poněkud nepřesvědčivě. Shledávám naprostou absenci zázemí pedagogických pracovníků i dalších zaměstnanců. Plošná kapacita relaxačních a kavárenských prostor je předimenzována, jiné restaurační prostory typu menzy autorka nenabízí. Velmi diskutabilním a na hraně reálnosti je umístění vjezdu do podzemních garáží, i když rozvržení provozní nabízí umístění v poloze správné
Technicko konstrukční řešení B Konstrukční řešení odpovídá zvolenému řešení prostorovému a nevykazuje zřejmé nedostatky. Volba sklobetonových panelů v kombinaci laminovaného skla je otázkou k diskuzi ve volbě architektonického řešení. Energetická náročnost a technologické řešení stavby je pouze nastíněno.
Architektonické řešení C Budova evokuje svým architektonickým pojetím spíše funkci muzea, galerie než živý universitní palác. Volba lapidárního formování stavby /zrcadlový efekt zvedajících se svahů, půdorysná stopa dvojobjektu a podobnost prostorových řešení při nedodržení striktní symetrie/ je určitou pastí. Završením stoupající střechy není bohužel jakýmkoli objemem podpořeno. Odkaz na funkci vyhlídkové plochy je při navrženém komfortu diskutabilní.
Formální úroveň C Návrh je jednoduše prezentován, koncepce autorky je z něj patrná. Prezentace se ale soustřeďuje jen na popis stavu, chybí analytické zhodnocení urbanismu celého areálu v návaznosti na zdůvodnění zvoleného řešení. Grafické podání je velmi úsporné a často jde až za hranici srozumitelnosti. Zákresy jsou schematické a spíše výtvarné, atmosféra veřejného prostoru náměstí nepřesvědčuje o deklarovaném ekologickém přístupu i potenciálu aktivit uživatelů. Předpokládaná cena v tabulce bilancí je podhodnocena.
Navrhovaná známka
C
Body
73

Otázky

eVSKP id 110784