MAČKOVÁ, K. V bytě maloměstě, Mikulov [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Hora, Jan

Projekt přesvědčivě naplňuje zadání. Klára vytváří fragmentovanou hmotu, která obsahuje typologicky různé obytné jednotky. Oceňuji minimalistickou abstraktní fromu pojednání domů bez zbytečného sentimentu. Jde o současnou kontextuální architekturu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 95 Přístup: A Studentka si na počátku definovala jasný a čistý koncept, který v průběhu semestru postupně intenzivně dopracovávala.
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Wahla, Ivan

Dle mého názoru je předkládáno velmi kultivované architektonické řešení se správně zvoleným měřítkem domů, s typologicky invenční kompozicí drobných domů a s celkově zajímavou hmotovou kompozicí. V návrhu je cítit současně respekt k okolní zástavbě ale i snaha po soudobém výrazu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Urbanistické řešení je velmi dobře pojato. Drobné měřítko navržených domů odpovídá okolní zástavbě a dobře ji doplňuje.
Provozní řešení B Provozní řešení je dobré. Velkoryse řešené podzemní parkování v kompaktní podnoži využívá výškového rozdílu i existující kamenné zdi. Čtyři domy komponované do řady s vnitřním dvorem působí velice přirozeně. Vnitřní dispozice jsou řešeny velkoryse s hlavními obytnými místnostmi přes dvě podlaží. Osobně se domnívám, že k větší univerzalitě dispozic by prospěla oddělená předsíň a větší nebo další ložnice dětí.
Technicko konstrukční řešení B Na spodní betonový skelet podzemního podlaží je posazena klasická nízká tradiční stavba. Rozpony v garážích jsou pro tuto komorní stavbu poněkud veliké a bylo by vhodné je zmenšit, aby byla menší tloušťka stropní desky. Nadzemní keramická stav ba je v hlavních konstrukčních principech řešena správně.
Architektonické řešení A Architektonické řešení je velmi kultivované a střídmé. Kompozice sedlových střech vytvářejí velmi pestrou plastickou siluetu, což přispívá k posílení střešní krajiny celé okolní zástavby.
Formální úroveň A Formální úroveň odpovídá standardům bakalářské práce.
Navrhovaná známka
A
Body
91

Otázky

eVSKP id 110128