HORÁKOVÁ, J. Příroda. Mezi krajinou a městem. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Mléčka, Jan

Jitka Alexová ve svém řešení definuje vstupní objekt holického areálu Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci jako dvojici výrazných hmot při severním i jižním okraji zadané parcely. Klasický výraz odhmotněné tíže transparentního parteru autorka akcentuje dynamikou dvou nakloněných ploch/schodišť, rozvíjejících centrální veřejný prostor akademického fóra z nehybné hanácké horizontality v pobytovou plochu atraktivního zeleného svahu. Předložená práce prokazuje autorčinu schopnost práce s rozsáhlým stavebním programem v uměřeném hmotovém i provozním řešení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování Tvůrčí, svědomitý, s velkým počtem konzultací i dílčích konceptů.
Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Galeová, Nicol

Návrh prezentuje nový urbánní prostor, který je členěn na veřejný-poloveřejný-polosoukromý-soukromý, což je pro aktivaci této části Holic atraktivní. Nová krajinná silueta budov prezentuje přijatelné měřítko vstupního prostoru universitního areálu, jen ve svém výrazu by se dalo očekávat více hravosti vzhledem k povaze vnitřní funkce a množství studentských uživatelů. Výrazové řešení stavby odráží stávající trendy. Předložená práce splňuje všechny nároky na závěrečnou práci bakalářského stupně studia.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Koncepce dvou samostatných objektů a volba měřítka odpovídá charakteru okolní zástavby a přitom splňuje ambice nového vstupního areálu se studentským fórem. Samotná volba lokace na přidělené parcele i návrh pěšího koridoru napomáhá vytvářet fungující aktivaci veřejného prostoru. Otázkou je předprostor budovy auditoria při páteřní uliční ose areálu, který studentka přičlenila ztvárněním k náměstí. Chápu její snahu o vytvoření rozptylové plochy uživatelů, při dimenzích volných okolních prostranství budovy je však tato motivace diskutabilní. Ustoupení domu bez další invence předprostor řešit / možná dominance či plasticity vstupní fasády nebo vhodné komponování stromořadí/ je pro mne nepochopitelným nedostatkem. Samostatný vjezd do garáží se jeví vhodným i v rámci dopravní návaznosti na stávající komunikace.
Provozní řešení B Provozní rozvrh je logický a bezkonfliktní, bez předimenzování vnitřních prostor a adekvátní předpokládanému počtu uživatelů. Členění a přístupnost jednotlivých provozů je přehledné, na škodu je snad absence diferencializace významu jednotlivých vstupů v části parteru, pravděpodobně byl tento záměr autorky veden snahou o volný a otevřený pohyb studentů do prostory náměstí a pěší zóny.
Technicko konstrukční řešení B Konstrukční řešení odpovídá zvolenému řešení prostorovému a nevykazuje zřejmé nedostatky, je jednoduché a účelné. Popis technologického řešení budovy je pouze naznačen.
Architektonické řešení B Celkové pojetí úspěšně evokuje hlavní význam budovy. Základním kladem návrhu je jasná koncepce tvarosloví i volba materiálů, kultivovaná architektura řeší zároveň komplikované vztahy k okolním objektům jež postrádají identitu universitních areálu. Příznivě hodnotím vytvoření zajímavého prostoru vnitřních dvorů, i účelné využití gradace objektu auditoria pro relaxační a společenskou funkci. Prostor akademického náměstí by však zasloužil další aktivaci architektonickým dořešením, pouze vydlážděné prostranství tuto integraci s dalšími uživateli části Holice nenaplňuje.
Formální úroveň C Formální úroveň odpovídá bakalářské práci. U exteriérových vizualizací a vizualizace interiéru postrádám detailnější propracování, zákres do fotografie stávajícího stavu mohl být dotažen i do řešení veřejného prostoru.
Navrhovaná známka
B
Body
84

Otázky

eVSKP id 110131