KUČAVÍK, P. Dům u řeky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítek, Jiří

Student přes prozkoumání mnoha možných cest řešení úkolu svoji snahu zakotvil v kompozici sestávajíccí se Booleinovských operací. Diferenciace prostorů je na dobré cestě, mohla býti vice akcentována. Konstrukce se nejprve nepropojovala s geometrií prostorů, nakonec však student pochopil. Student nalezl psrávný program na kontext City Airport.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B 80 Student dobře zahájil práci kombinující VR technologie a fyzický svět architektury. Uprostřed práce změnil přístup na pouze fyzický svět a následně dopracoval booleiovské operace s architekturou. Přes prozkoumání mnoha větví prototypů se studentovi nakonec porařilo najít cestu k zadání.
Navrhovaná známka
B
Body
81

Posudek oponenta

Kopec, Jakub

Předně oceňuji aktivní přístup vedoucího bakalářské práce, z jehož iniciativy mi bylo umožněno se s ní seznámit a konzultovat ji nejen po odevzdání, ale především při společných kritikách v průběhu celého letního semestru. Koule představuje geometrické těleso s maximálním vnitřním objemem při minimálním povrchu vnějšího pláště. Je synonymem napětí přítomného v přírodních strukturách (viz výzkumy Frei Otta) či vesmíru samém (viz myšlenky a dílo Buckminstra Fullera). Pro Patrika Kučavíka koule ztělesňuje ideální formu vhodnou především pro obchodní účely. Sférickou geometrii neaplikuje celostně po vzoru Fullerových bání (zejm. pavilonu USA na EXPO ´67 v Montrealu či legendárního návrhu zastřešení Manhattanu), ale jako agregát modulárně diferencovaných kupolí. Ty jsou dále podrobeny booleovským operacím sčítání a odčítání objemů, považovaných studentem za prostředníka vzniku komplexní formy. Tato mylná interpretace však vede spíše k fragmentarizaci stále jednoduše čitelné základní formy (u kruhové výseče a úseče zůstává jednoznačný střed i poloměr zakřivení), která má blíže k dekonstrukci (rozkladu) formy než k její komplexitě (organizované složitosti, při níž celek vykazuje vlastnosti, které nejsou patrné z vlastností jeho částí). Tou by bylo možné definovat např. parametry shlukování výchozích koulí (skrze přitažlivé či odpudivé síly) a jejich prolínání v duchu blobu Grega Lynna a jim inspirovaných staveb. Předložený projekt však pouze vytváří střípky formy, jejíž přirozené zakřivení a jeho napětí pozbývá smysl. Stejné střípky rozpracovaných nápadů vykazoval student v průběhu semestrálních kritik. Nelze mu upřít enormní snahu o objevování pro něj dosud nepoznaných tezí a nástrojů k jejich naplnění. Ta však při zpracování projektu představuje pouze iniciační fázi, na níž by mělo navázat dotažení návrhu k jeho přesvědčivé dokumentaci, kterou v případě projektu Business Moves East bohužel postrádám.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C Předložené analýzy zdůvodňují způsob využití areálu, ne však jeho urbanistické řešení (vnitřní a vnější vazby, přístupové cesty, organizační struktura
Provozní řešení B V dispozici je čitelné logické rozdělení na obsluhované a obslužné části, chybí však návaznosti na širší okolí.
Architektonické řešení C Zajímavý architektonický záměr dekonstrukce kulových ploch se ztratil v nejednoznačné konstrukci stavby.
Formální úroveň B Zpracování projektu je vizuálně dotažené, má však obsahové rezervy.
Technicko konstrukční řešení E Konstrukční řešení je největší slabinou celého projektu. Psát o příhradové konstrukci a ukazovat jeden plošný spoj styčníku a prutů je v případě nespojitých sférických ploch zavádějící. V řezech stavby není patrný jediný příhradový vazník, jenž by konstrukci vynášel.
Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 110791