ŠANA, V. Archiv+ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Kristek, Jan

Václav je talentovaný student s osobitým uvažováním a s velkou dávkou představivosti. O svých projektech spíše než ve slovech přemyslí v obrazech, které postupně tříbí ke kýženému výsledku. Ve svých představách se nenechá udolat rutinou projektové práce a je schopen svoje originální úvahy dotáhnout do zdárného konce. Na projektu pracoval usilovně a pravidelně celý semestr, takže byl v závěru schopen dokonce pomoci i některý svým spolužákům.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 100 Student pracoval v průběhu semestru pravidelně, samostatně a s maximálním osobním nasazením.
Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

Hora, Jan

Student prokazuje konceptuální úvahu nad tím, co dnes znamená archiv, a nabízí badatelům silný prostorový zážitek. Je patrné, že tomu věnoval maximum energie. Už ale méně pracuje se stávajícími objekty a kontextem.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Projekt ponechává uliční objekt a navrhuje zdemolovat část dvorních staveb. Místo nich umisťuje nové výrazné věžovité objemy depozitářů a mezi nimi sevřenou badatelnu. Sebevědomé gesto. Pozitivně vnímám, že projekt nabízí spojení s parkem.
Provozní řešení C Koncept provozu je založený na několika výrazných zastaveních (vstup, studovna, sál, dvorek), které poskytují kromě utilitární funkce i důležitý zážitek. Mezi těmito místy je ale hlavně v přízemí obrovské množství nejasně definovaného lineárního interiérového prostoru, který nepřináší nic navíc. Plocha těchto prostor je navíc v nepoměru k rozměrům studovny o velmi malému audiovizuálním sálu (kdy předsálí a mezisálí je větší než sál). Plochy jsou nazvané jako rozptylové, ale kdo by se zde měl rozptýlit? Také zde není žádné kontrolní místo/informace ani šatna pro návštěvníky sálu.
Technicko konstrukční řešení D Technické řešení má lehké nedostatky. V předkládaném detailu není srozumitelné řešení základů depozitáře. Není patrné, o který z depozitářů jde a tím pádem, jestli se zde navazuje na původní konstrukce, nebo jde o novostavbu. Základy mají přitom stejnou šrafu jako nové cihelné zdivo a chybí zde izolace. V některých dvorních objektech (jeden z depozitářů) jsou použité fragmenty zdí, jejichž zachování může způsobit spíše komplikace než výhody.
Architektonické řešení B Je patrné, že se student zabýval primárně novými objekty, které řešil do detailu. Nová studovna má evokovat velkolepost, a to se jí daří. Užití věžových depozitážů je efektní i efektivní. Na první pohled zarazí systém konstrukce depozitářů a jejich opláštění utilitárním ocelovým materiálem. Student ale o depozitářích mluví jako o „skladech na informace“, takže to jde ruku v ruce s definovaným konceptem. Příliš se toho ale nedozvíme o řešení stávajících objektů.
Formální úroveň C Práce je prezntovaná výtvarně zdařile. Očekával bych ale více vizualizací z pohledu návštěvníka. Věže jsou výškově komponované ve vzájemném vztahu, který z nadhledové axonometrie není patrný. Na takto exponovaném místě je kontext a jeho zobrazení zásadní.
Navrhovaná známka
C
Body
77

Otázky

eVSKP id 110998