URBÁŠEK, J. V bytě maloměstě, Mikulov [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Hora, Jan

Projekt pracuje s dvěma výraznými objemy, mezi kterými je sevřený malý dvůr. Jednotlivé byty mají pak vertikální charakter rozehraný rauplanem, to vytváří velkolepý obytný prostor. Typologie na pomezí řadového domu a bytu, která má své výhody i úskalí. Hlavní nedostatek dispozice je v chybějící předsíni a na to navázané komplikace. Nepřesvědčivě působí řešení společného nádvoří s popelnicemi, které nedává příliš možností k využití. Výraz domů je jednoduchý a podařený, zvláště interiéry mají skvělou atmosféru.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 95 Student pracoval intenzivně v průběhu celého semestru.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Kristek, Jan

Celkové zpracování projektu je velmi dobré. Jednota a provázanost urbanistických souvislostí s kvalitním řešením architektury na úrovni jednotlivých bytů a ostatních provozů je silnou stránkou projektu. Strukturování vnějších prostorů je logické a přitom zajímavé, dispozice bytů jsou promyšlené, bez zbytečného plýtvání prostorem a přitom příjemné a relativně originální.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Urbanistický přístup je kontextuální a řeší rozhraní vnitřního města a vnějšího okruhu. Autor se s problémem vyrovnává logicky rozdělením objemu na dvě hmoty. Jedna se obrací obchodním parterem do města a druhá minimálními zahrádkami k rušnější komunikaci. Vzájemným uspořádáním hmot, pak vzniká příjemné strukturování prostoru dvora a okolí kavárny.
Provozní řešení A Provozní řešení je bez vážných chyb
Technicko konstrukční řešení B Technicko-konstrukční řešení odpovídá záměru autora. Konstrukce z pohledového betonu, je řešena žb. sendvičem s vloženou termoizolační vrstvou tl. 200 mm. V popisu detailu autor píše: „Venkovní vrstva voděodolného betonu je přichycena I nosníky na vnitřní nosnou vrstvu.“ Autor by měl odpovědět, jak je toto tvrzení zrealizováno, protože z detailu to patrné není.
Architektonické řešení A Autor vertikální mezonetové byty pojal formou „raumplánu“, který je do detailu promyšlený a tudíž schopný prokázat funkčnost zvoleného řešení. Celkové pojetí je minimalistické, místy až strohé. Autor pracuje s jednoduchou „pravdivostí“ materiálu a formy.
Formální úroveň A Formální úroveň je na vysoké úrovni. Výkresy jsou jasné, čitelné a bez chyb. Dokumentace obsahuje vše potřebné pro pochopení projektu. Grafické zpracování je dobré.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 110799