KUČERA, V. Přestavba bloku Cejl - Svitavské nábřeží [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Havliš, Karel

Racionálně zvolený prostorový koncept založený na dotvoření uliční fronty podél Cejlu, s nově navrženou křižovatkou je pozitivním motivem pro celkové řešení vnitrobloku. Výsledné urbanistické řešení je ale presentováno jen stručnými proklamacemi v axonometrii prostorového návrhu. Ekologicky orientovaný architektonický návrh bytových domů na nábřeží je řešen velmi schematicky a deklarovaný princip udržitelné architektury se v návrhu ztrácí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování D 60 Neefektivní hospodaření s časem a nedůslednost v dopracování konceptu v urbanistickém i architektonickém řešení
Navrhovaná známka
D
Body
65

Posudek oponenta

Stuchlík, Aleš

Do nepříliš promyšlené urbanistické koncepce je navržen standardní bytový dům s obchodním parterem.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení E Velmi slibně znějící vize z úvodní stany bohužel není propsána do návrhu. Dogmatická aplikace blokové struktury v místě posunuté křižovatky Cejl × Cejl × Jana Svobody × Vranovská má za následek, že se stávající domy s reprezentativními secesními a historizujícími fasádami ocitají zastrčené ve vnitrobloku před rampou do podzemních garáží a zády domů na odsunuté ulici Cejl. Z návrhu není patrné pojetí prostorů mezi budovami (Jsou tyto prostory zpevněné, nebo jsou zatravněné? Budou tu stromy? Je všechen prostor veřejně přístupný? Je to záměrně komponovaný prostor, nebo prostor, který zbyl? Jak bude fungovat, kdo se o něj bude starat?). Avízované zprostupnění bloku není nijak dále zpracováno. Navržené komunikace procházejí amorfním vnitroblokovým prostorem mimo potenciální přirozené pěší tahy.
Provozní řešení B Komunikační jádra jsou řešena tak, že pro přístup k výtahům je třeba překonat 6 schodů. Stejně tak do větších koláren. Provozní řešení bytů je standardní a funkčně vyhovující.
Technicko konstrukční řešení D Návrh řeší konstrukce jen velmi schematicky. Dle textu se jedná o skeletový systém, dle výkresů se však jeví jako stěnový.
Architektonické řešení B Architektonické řešení reflektuje odlišné funkce v přízemí a v ostatních podlažích. Z dokumentace není patrný vztah k okolním budovám (např. výška) a řešení navazujících ploch (přístupové trasy, zpevněné plochy, mobiliář…).
Formální úroveň E Formální úroveň zpracování vykazuje množství chyb a nedostatků: jednotlivé výkresy analytické části mají odlišné grafické zpracování (různé fonty písma, různé formy zápisu měřítka…); z výkresů není patrné, které budovy v areálu jsou stávající a které jsou nově navrhované; v půdorysech chybí severky, měřítka i kóty; u pohledů buď chybí popis, o který pohled se jedná, nebo je popis umístěn přes kresbu; v axonometrii jsou parkování, komerční prostory a okolní domy zobrazeny tak, že je nelze odlišit; fotky a obrázky jsou v malé kvalitě (vytištěny kostečkovaně); text obsahuje velké množství překlepů, jsou zaměňovány pojmy patro a podlaží, jednopísmenné předložky a spojky jsou na koncích řádků, chybí mezery za tečkami, před zkratkami jednotek, jsou nesprávně používány krátké a dlouhé pomlčky atd.
Navrhovaná známka
D
Body
61

Otázky

eVSKP id 110985