ŠTUŘÍKOVÁ, B. Archiv+ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Kristek, Jan

Blanka je talentovaná aspirující architektka. Svůj bakalářský projekt vypracovávala s jistotu a velkou mírou samostatnosti, bez nutnosti velký korekcí ze strany vedoucích. Projekt vyniká zajímavým koncepčním přístupem i vysokým stupněm propracovanosti. Toho bylo možné v daném čase dosáhnout pouze díky Blančiným dobrým znalostem provozních a stavebně technickým náležitostí, které převyšují běžný standard studenta na bakalářském stupni.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 100 Studentka pracovala v průběhu semestru pravidelně, samostatně a s maximálním osobním nasazením.
Navrhovaná známka
A
Body
97

Posudek oponenta

Hora, Jan

Projekt ukazuje silnou konceptuální úvahu nad konverzí stávajícího slepence objektů do nové instituce. Řešení je skoro po všech směrech přesvědčivé a propracované.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Projekt vychází ze stávajícího rozložení hmot od pevné hranice ulice postupným rozpadem až směrem k zelenému svahu. Pozitivní je navržená prostupnost areálem a množství pobytových venkovních prostor, které zvyšují atraktivitu instituce.
Provozní řešení A Rozhodnutí zachovat velkou část konstrukcí a podřídit se zdánlivému chaosu vede ke komplikovanému tvaru budovy. Řešení se s tím ale velmi dobře vyrovnává a dokáže s prostory efektivně pracovat. Zdánlivá nevýhoda se zde mění v jeden z určujících motivů konceptu.
Technicko konstrukční řešení A Použité řešení je přesvědčivé. Studentka se podrobně zabývala jednotlivými konstrukcemi a umí zdůvdodnit jejich použití (např. částečné zateplení z interiéru). Diskutabilní je řešení stínění depozitářů vnitřními roletami. Vzhledem k jejich většinové orientaci na severovýchod by to ale nemuselo představovat nepřekonatelné úskalí.
Architektonické řešení B Celou práci provází koncept gradientu, tedy pozvolné přeměny. Přeměny měřítka a spolu s tím přeměny textury a struktury. Koncept není pro návštěvníika čitelný na první pohled, dá se pochopit až v procesu procházení a objevování domu. Studentka vytváří zvláštní formu jednoty vztahu hmoty, provozu a povrchu. S konceptem však již bohužel nijak nesouvisí uliční fasáda. Není dostatečně vysvětlena motivace ji ponechat ve stávajícím stavu. Na první pohed není čitelné, co se za fasádou odehrává. Navíc je ponecháno podivné utilitární později přistavěné patro, které neodpovídá zbytku Baierovy kompozice. Do tohoto patra studentka umisťuje depozitáře, což je úplně nový účel. Byla by to příležitost, zapojit i uliční fasádu do definovaného konceptu a nechat jej vyhřeznout do veřejného prostoru ulice. I ponechání stávajícího stavu je rozhodnutí, které musí být jasně motivované.
Formální úroveň A Prezentace je profesionální a graficky vyladěná. Vizualizace dobře prezentují atmosfétu areálu. Chybí mi ale zobrazení širšího kontextu. Projekt je zahleděný primárně do sebe a zobrazovaný poměrně izolovaně.
Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 110999