ZEMÁNEK, V. Akustická analýza Mozartova efektu a jeho působení u pacientů s epilepsii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Kiska, Tomáš

Student vypracoval diplomovou práci s celkovým rozsahem 52 stran. Samotná práce se věnovala poměrně neprobádané oblasti, a to akustické analýze tzv. Mozartova efektu a jeho následné působení u pacientů s epilepsií. Václav Zemánek ve větší míře správně nastudoval tuto problematiku, která má kořeny jak v oblasti číslicového zpracování signálu, hudební analýzy, tak zpracování signálu z EEG. Dále bylo nutné nastudovat příznaky působení samotné epilepsie na pacienty. Právě tato část v práci nebyla naprosto zvládnuta a plně pochopena. Zejména závislost působení epileptiformních výbojů na samotný vliv „Mozartova efektu“. Za další nedostatek považuji, že v práci sice byla provedena analýza, nikoliv však korelační. Za stěžejní považuji především pak samotný hudební rozbor skladeb, kdy student pečlivě a svědomitě analyzuje obě skladby. Přínosem je také část analýzy, kde ve spojitosti s přesným časovým údajem, hudebním rozborem a četností výskytu epileptiformních výbojů se potvrzuje výskyt Mozartova efektu. Přes všechny nedostatky, a to jak v rámci plnění zadání diplomové práce, tak v oblasti gramatické, lze konstatovat, že zadání bylo naplněno a doporučuji práci k obhajobě s hodnocením 68 D.

Navrhovaná známka
D
Body
68

Posudek oponenta

Mekyska, Jiří

Student splnil cíle práce jen částečně. Chybí korelační analýza (např. Pearsonova), která by identifikovala souvislost počtu epileptických výbojů s hodnotami vybraných parametrů akustických signálů. Na práci oceňuji kapitolu 2, tj. rozbor skladeb, a kapitoly, kde student hodnotí individuálně počet epileptických výbojů v závislosti na charakteru aktuálně přehrávané části nahrávky. Zbytek práce je z odborného hlediska na nízké úrovni. Výsledky jsou sice diskutovány, ale podle mě špatně interpretovány. Např. v závěru student píše: Cílem práce bylo … dokázat, že právě Mozartova hudba dokáže více působit na pacienty s epilepsií, což podle počtu výbojů nebylo dokázáno, protože pacienti mají ve výsledku více výbojů u sonáty od Haydna.“ Vyšší počet epileptických výbojů u sonáty Haydna značí právě negativní vliv. Jinými slovy, oproti tvrzení studenta, Mozartova hudba na pacienty s epilepsií působí právě pozitivně. Z formálního hlediska je práce na velmi nízké úrovni. Student ji píše jako osobní deník, nikoliv jako inženýrskou práci. Mimo to práce trpí dalšími vážnými nedostatky: - v textu se vyskytují pasáže psané celé v angličtině (např. popis parametrů „low energy“ nebo „zero crossing“) - abstrakt je nedostačující - práce obsahuje mnoho typografických chyb (jednopísmenné spojky a předložky na konci vět, záměna spojovníku za pomlčku atd.) - práce je plná gramatických chyb a překlepů - není citován zdroj obrázku 4.3 - jsou špatně umístěny popisky tabulek Jelikož je práce založena na oblasti MIR (Music Information Retrieval), očekával bych o tomto pojmu alespoň zmínku. Mám námitky k metodologii uvedené v kapitole 4.3.2, především k postupu výběru jedné snímací elektrody.

Navrhovaná známka
E
Body
55

Otázky

eVSKP id 110174