VÁCLAVÍK, J. Aktivní výhybka reprosoustavy s využitím DSP [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Povalač, Aleš

Diplomová práce popisuje vývoj dvoupásmové aktivní reproduktorové výhybky. Úvodní kapitoly se poměrně zeširoka věnují digitálnímu zpracování signálu. V hlavní části práce autor rezignoval na původně plánované řešení USB Audio Class a číslicové filtrace ve výkonném mikrokontroléru a jednotlivé bloky řeší použitím specializovaných integrovaných obvodů. Zvolené řešení je funkční a je třeba uznat vhodný výběr použitých obvodů, jedná se však jen o pospojování a konfiguraci připravených bloků od Texas Instruments. Žádný z parametrů DSP bloků není možné nastavovat jinak, než změnou firmwaru pomocného mikrokontroleru. Další část práce se zabývá návrhem a realizací otevřené ozvučnice. Řešení působí kvalitně, celý systém je doplněn měřením kmitočtových charakteristik. Zcela však postrádám informace o použitých výkonových zesilovačích, práce zmiňuje pouze aktivní reproduktorovou výhybku a následně až výkonové reproduktory v ozvučnici. Formální stránka práce je na podprůměrné úrovni, množství překlepů se vyskytuje dokonce i v nadpisech kapitol. Obrázky jsou převážně převzaté, nesourodé, špatně čitelné. Některá dílčí schémata zapojení v příloze jsou zcela nečitelná a mnohastránkový výpis konfiguračních registrů DSP nadbytečný. Přes uvedené výtky práci doporučuji k obhajobě, zejména na základě fyzicky realizovaného prototypu a provedených měření.

Navrhovaná známka
E
Body
52

Posudek oponenta

Fedra, Zbyněk

Diplomová práce se věnuje návrhu a realizaci zařízení pro zpracování audio signálu a rozdělení frekvenčního spektra pro vícepásmové reproduktory. Po teoretickém úvodu jsou vybrány komponenty pro realizaci. Celé řešení je poskládáno ze specializovaných obvodů (specializovaný signálový procesor, USB-I2S převodník a DAC/DSP) a je pak řízeno mikrokontrolerem, který v podstatě jen provádí nastavení integrovaných obvodů. V rámci práce jsou také sestaveny reproduktory a změřena jejich frekvenční charakteristika. Celkově je text práce spíše kratší (závěr je na straně 37), v přílohách je například 26 stran výpisu konstant z návrhového systému pro DSP. Chybám se nevyhnula ani citace vlastní práce (chybný název i počet stran). Celkově působí text diplomové práce jako sepsaný narychlo, nezachází do detailů a obsahuje formální chyby. Cíle práce je ve výsledku dosaženo, ale s minimálním úsilím a bez jakékoliv aspirace na přidání něčeho nového nebo nestandardního. Není jasné, zda v zadání požadovaná konfigurace zařízení obslužným softwarem je splněna mikrokontrolerem (formálně asi ano), nebo zda bylo zamýšleno vytvořit kontrolní sw s možností měnit charakteristiky v reálném čase at' již na PC nebo ovládacími prvky.

Navrhovaná známka
E
Body
55

Otázky

eVSKP id 111303