MÁNEK, P. Analýza drážního soustrojí motor - generator [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Ondrůšek, Čestmír

Student vypracoval v podstatě mezioborovou diplomovou práci s převahou problematiky strojařské. Musel nastudovat celou řadu věcí, se kterými se během studia nesetkal. Ve spolupráci s firmou SEM Drásov vypracoval několik programů 3D animace, které jsou v SEM Drásov využívány. Práce má výbornou grafickou úroveň, má minimum formálních chyb. Spolupráce vedoucího práce a diplomanta byla výborná.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Hadaš, Zdeněk

Předkládaná diplomová práce se zabývá simulačním modelováním a modální analýzou drážního soustrojí motor – generátor. V práci jsou přehledně rozčleněny inženýrské možnosti simulačního modelování moderních inženýrských soustav, kdy jsou postupně popsány CAD systémy a práce v prostředí Inventor, metoda konečných prvků a práce v systému ANSYS Wokrbench a dále samotné modelování soustrojí motor- generátor. Bylo by vhodnější kapitoly 3.1 až 3.7 zařadit do nové kapitoly popisující synchronní stroje a až poté uvést popis modální analýzy a možnosti realizace této analýzy na uvedeném soustrojí. V práci pomocí simulačních modelů jsou uvedeny dvě modální analýzy celého soustrojí a modální analýzy jednotlivých rotorů. Dále je popsána tvorba animace sestavy soustrojí pro potřeby prezentace modelu. Po formální stránce bych práci vytkl nestandartní práci s literaturou a číslování vzorců. Práce zpracována přehledně a pečlivě. Student si vybral problematiku zaměřenou více problematiku mechanické stránky elektrického stroje. K tomu musel samostatně nastudovat řadu problémů z oblasti mechaniky, která nebyla součástí výuky. S tímto faktem lze práci hodnotit kladně a vyzdvihnout jeho schopnosti zvládnout problematiku simulačního modelování úloh mechaniky těles. Přesto práce obsahuje několik nedostatků ze strojařského hlediska, viz chybná hustota oceli v MKP modelu. Předkládaná práce splnila zadání a přes uvedené nedostatky ji doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 48718