JANOVEC, J. Ab initio výpočty vlivu dopování na slitinu Ni2MnGa [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Zelený, Martin

Cílem práce bylo studium martenzitické transformace ve slitinách Ni-Mn-Ga dopovaných Zn a Cd pomocí ab initio výpočtů elektronové struktury. Ze spočtených profilů totální energie podél tetragonální deformační dráhy měl student předpovědět, jaký vliv bude mít uvedené dopování na teplotu martenzitické transformace a Curieho teplotu studovaných slitin. V teoretické části student popsal problematiku rozdílu mezi tzv. totální energii získanou z ab initio výpočtů a v termodynamice obecně používanou Gibbsovou energií, což je pro provedení výše uvedených předpovědí klíčové. Další kapitoly pak obsahují stručný popis martenzitické transformace a transformace mezi feromagnetickým a paramagnetickým stavem. V kapitole o slitině Ni2MnGa je poměrně dobře popsán vliv dopování a nestechiometrického složení na stabilitu různých martenzitických fází této slitiny. Poslední teoretická kapitola je věnována základům teorie funkcionálu hustoty a metodě exaktních muffin-tin orbitalů, která byla pro výpočty použita. Praktická část obsahuje spočtená tvorná tepla jednotlivých slitin, profily totální energie ve feromagnetickém a paramgnetickém stavu a hlavně předpovědi vlivu dopování na obě transformační teploty. Zjištěné výsledky jsou dále diskutovány vzhledem k dostupným experimentálním datům a vysvětleny na základě analýzy změn elektronové struktury pomocí hustoty stavů. Celkově obsah práce působí velice vyváženým dojmem a výstižně popisuje řešenou problematiku. Po jazykové stránce je tato anglicky psaná práce také na velice dobré úrovni a i grafická stránka je na bakalářskou práci dostačující. Rozsah získaných dat značně přesahuje nároky kladené na bakalářskou práci, což svědčí o tom, že si student velice rychle osvojil znalosti potřebné k provádění výpočtu elektronové struktury. V průběhu řešení zadaných úkolu student pracoval samostatně, projevoval vlastní iniciativu a přistoupil velice aktivně jak k rešeršní, tak i k praktické části své práce. Závěrem konstatuji, že vypracovaná práce splňuje a možná i překračuje všechny požadavky jak z hlediska rozsahu a kvality dosažených výsledků, tak i z hlediska způsobu jejich zpracováni a prezentace. Je zde velký potenciál pro další využití dosažených výsledků, které budou v brzké době publikovány v některém z předních zahraničních vědeckých časopisů. Z těchto důvodů doporučuji práci přijmout k obhajobě a hodnotit ji známkou ,,A" (výborně).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Černý, Miroslav

Student se zabývá jedním z aktuálních témat výzkumu fyziky pevných látek a materiálových věd. Práce je poměrně rozsáhlá a obsahuje dostatek studentových vlastních výsledků. Psána je srozumitelnou angličtinou s minimem chyb či překlepů. Vytknul bych jen ne zcela jasné popisy veličin v tabulkách 2 a 3, či občasné typografické prohřešky (např. chemické značky a indexy kurzívou, disproporce mezi textem a popisky v obrázcích,...). Celkově však považuji práci za povedenou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 108754