RÁBOVÁ, P. Spektrofotometrické stanovení chlorofylu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Řezáčová, Veronika

Studentka Petra Rábová předkládá svou bakalářskou práci (BP) na téma „Spektrofotometrické stanovení chlorofylu“. Práce byla zaměřena na spojení, resp. rozšíření testu ekotoxicity, a stanovení nového endpointu využitím spektrofotometrie k vyhodnocení testu. Teoretická část BP je věnována fotosyntéze, chlorofylu a stresovým faktorům, na které rostliny reagují. Součástí teoretické části BP je rovněž shrnutí analytických metod stanovení chlorofylu. Praktická část popisuje fytotoxický test a využité způsoby jeho vyhodnocení. V kapitole „Výsledky a diskuze“ jsou shrnuty výsledky extrakčně-spektrofotometrického stanovení chlorofylu, jako nového, dosud v našich laboratořích nestanovovaného endpointu. Současně je test inhibice růstu okřehku vyhodnocen běžně využívaným endpointem, a to množstvím biomasy. Výsledky obou endpointů spolu navzájem korelují. Během své činnosti v laboratoři byla studentka samostatná. Na základě studia literatury si navrhla způsob práce a v krátké době získala zručnost při provádění extrakce s minimálním množstvím rostliny. I při vyhodnocení výsledků byla prokázána samostatnost. Stanovení obsahu chlorofylu způsobem popsaným v této BP může být dále využito pro předmět/ praktika Ekotoxikologie. Studentka splnila zadání své BP. Bakalářskou práci vzhledem k přístupu studentky k zadanému úkolu i dosaženým výsledkům hodnotím stupněm A (výborně) a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Využití poznatků z literatury A
Studium literatury a její zpracování A
Splnění požadavků zadání A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vavrčíková, Veronika

Předložená bakalářská práce studentky Petry Rábové se zabývá spektrofotometrickým stanovením chlorofylu. Tato práce je rozdělena na dvě části – teoretickou a experimentální, přičemž kapitoly jsou logicky členěny. Práce je zpracována celkem na 40 stranách včetně 38 citací české i zahraniční literatury a internetových zdrojů. Studentka vypracovala přehlednou literární rešerši zaměřenou na fotosyntézu, nejdůležitější fotosyntetické pigmenty, působení stresových faktorů na rostliny a na metody pro stanovení chlorofylu. V experimentální části byl nasazen ekotoxikologický test, který byl vyhodnocen prostřednictvím inhibice růstu okřehku menšího a spektrofotometrického stanovení chlorofylu-a a chlorofylu-b. Teoretická část je napsána s minimem překlepů a celkově na dobré jazykové úrovni. Experimentální část práce je přehledně a systematicky zpracována od nasazení a vyhodnocení ekotoxikologického testu, přes výběr extrakčního činidla pro spektrofotometrické stanovení chlorofylu. Připomínky mám ke zpracování naměřených dat, které mohlo být dle mého názoru pečlivější. Např. postrádám vztahy pro výpočet růstové rychlosti a inhibice růstu okřehku menšího a neztotožňuji se s vypočítanou hodnotou 168hIC50, nicméně tato odchylka zásadním způsobem nemění výsledek práce. Dále závislost koncentrace chlorofylu-a na inhibici růstu (graf č. 3) neodpovídá naměřeným údajům dle tabulek č. 4 a 5. Z výsledků práce vyplývá, že sledované endpointy spolu korelují, a tudíž spektrofotometrické stanovení chlorofylu může vhodně doplnit endpointy ekotoxikologického hodnocení. I přes výše uvedené nedostatky bylo zadání bakalářské práce splněno, a proto doporučuji práci k obhajobě s celkovým hodnocením B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 98950