KÖVÉR, O. Zástavba turbovrtulové pohonné jednotky do malého dvoumístného letounu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Juračka, Jaroslav

Diplomant zpracoval práci samostatně pod vedením vedoucího. Přistupoval k práci svědomitě, pravidelně konzultoval a přicházel na konzultace připravený s vlastními návrhy. Práci vnímám jako odpovídající zadání na dobré technické úrovni.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Jebáček, Ivo

Diplomová práce je v rozsahu 90 stran členěných do 11 kapitol a obsahuje výkres zástavby motoru a výkres sestavy motorového lože. Po úvodním rozboru a popisu základních charakteristik letounů Stream se diplomant zabývá výběrem pohonné jednotky, ačkoliv zmíněné verze jako AI-450C by byly jen stěží zastavitelné a proto se logicky rozhoduje k již předem určenému experimentálnímu motoru TP100. Obdobně postupuje i při výběru vrtule, zde ale uvažuje pouze výrobce MT-Propellers jehož vrtule již úspěšně s motorem TP100 pracovala. Na tomto místě diplomant zmiňuje účinnost vrtule, kde z obrázku 4.3 vyplývá, že tato s rychlostí letu neustále stoupá. Dále se diplomant zabývá hmotnostním rozborem, jenž zakončuje centrážním diagramem a zhodnocením hmotnostních konfigurací, které jsou fyzicky možné, ale pro let nepřípustné. V kapitole 6 je výpočet základních výkonů letounu pro zvolený motor. Vzhledem ke skutečnosti, že letové výkony nebyly v zadání a že student nezískal skutečné aerodynamické charakteristiky současného letounu, považuji tuto kapitolu za zbytečnou a to zejména z toho důvodu, že takto spočtené výkony bývají velmi často nadhodnocené. Kapitola 7 je věnována výpočtu obálek zatížení a to pro různé hmotnosti i výšky. Avšak grafická podoba obálek zatížení (obr. 7.1) by mohla být více v souladu s příslušným předpisem CS. Nicméně diplomant správně našel takovou kombinaci hmotnosti a výšky, která způsobí maximální letový násobek zatížení, od kterého se odvíjí některé případy zatížení motorového lože, které je rozebráno v kapitole 8. Diplomant zde logicky začíná rozborem požadavků předpisu a ty bod po bodu řeší. Výsledky vkládá do tabulek zatížení pro jednotlivé letové případy a stanovuje i početní zatížení. Výsledkem je celkem 19 letových a přistávacích případů zatížení. Následuje kapitola 9 věnující se návrhu motorového lože. Tady diplomant čerpá ze zkušeností se zástavbou v letounu Cessna 172 OK-ATD a definuje základní požadavky na motorové lože pro letoun Stream. Návrh motorového lože logicky ústi v prutovou konstrukci, která se u těchto kategorií letounů běžně používá. V této části se diplomant však nezabýval všemi součástmi, které je na motorové lože nutné připnout a soustředil se pouze na zástavbu samotného motoru. Z 3D obrázků však vyplývá snaha o návrh takové konstrukce, u které by bylo možné později další prvky instalace zastavět. Toto mohl diplomant provést namísto kapitoly 6. Z obrázku také není patrná konstrukce kapotáže, která je z hlediska zástavby motoru důležitá. Rovněž je nejisté jak by se stávající sací kanál použitý na letounu 172T vešel do krytů motorů a jak by potom přední část trupu vypdala. V kapitole 10 je proveden pevnostní výpočet, který byl řešen MKP v programu Nastran. Problémem tohoto řešení je definice okrajových podmínek. Tyto diplomant definoval a lze je považovat za přijatelné. Celá kapitola je pak zakončena přehledem spočtených napětí pro jednotlivé případy a vyhodnocením kritických míst na konstrukci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 109812