TKADLEC, T. Analýza mazání TEP kyčle s využitím fluorescenční mikroskopie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Nečas, David

Cílem diplomové práce je in situ pozorování utváření mazacího filmu v náhradách kyčelního kloubu. Práce se detailně zaměřuje na vliv jednotlivých složek modelové synoviální kapaliny, přičemž je unikátní hned ze dvou hledisek. Jedná se o první experimentální práci, která kombinuje využití fluorescenční mikroskopie při současném uvažování skutečné geometrie kontaktní dvojice. Pro tento účel bylo potřeba navrhnout fluorescenční modul a následně se zabývat metodikou měření a vyhodnocení, což představovalo významnou časovou zátěž zejména v první fázi řešení diplomové práce. Druhým zásadním bodem je fakt, že práce jako vůbec první v dané oblasti pracuje s modelem acetabulární kloubní jamky z polymethylmethakrylátu, který je transparentní (umožňuje přímé pozorování kontaktu) a svými mechanickými vlastnostmi odpovídá konvenčně používaným polyetylenům. Díky tomu se podařilo simulovat takzvané měkké kloubní páry, kdy je jamka vyrobena z polymeru. Přestože tyto páry představují cca 70 až 80 % všech implantovaných náhrad, předchozí vědecké studie, zaměřené na pozorování formování filmu, se zabývaly páry tvrdými. Student přistupoval po celou dobu k řešení práce velmi aktivně, realizoval značné množství měření a přinesl některé zcela nové poznatky o mazání kloubních náhrad. Díky navržené metodologii a využití různých modelových kapalin se tak podařilo velmi podrobně popsat mechanismy mazání při současné identifikaci vlivu proteinů, kyseliny hyaluronové a fosfolipidů. Naměřená data byla zpracována do vědeckého článku, který byl v době odevzdání práce připraven k odeslání do časopisu. Článek představuje první část dvoudílné publikace, která se zaměřuje na porovnání fundamentálních aspektů mechanismů mazání měkkých a tvrdých kloubních párů. Celkově je třeba ocenit jak iniciativní přístup studenta, tak jeho schopnosti a samostatnost. Text diplomové práce vyžadoval ze strany vedoucího jen minimum zásahů. Všechny cíle diplomové práce byly beze zbytku splněny a práce splňuje veškeré požadavky kladené na vysokoškolské kvalifikační práce. Proto ji doporučuji k obhajobě s výsledným hodnocením A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Daniel, Matej

Předložená práce představuje zajímavou studii týkající se problematiky mazání v náhradě kyčelního kloubu. Je zpracována jasně a přehledně. Autor ukázal dobrou znalost problematiky v oblastmi makromechanického testování mechanizmů tvorby mazacího filmu. V práci mi chybí popis mikromechanických metod jako je metoda rovnováhy povrchových sil (SFB - surface force balance) nebo technika skenování koloidní sondou (colloidal probe scanning). Tyto metody jsou ale nad rámec práce. Metodická část je zpracována na vysoké úrovni. V oblasti výsledků autor ukazuje schopnost kriticky posoudit naměřená data a z výsledků vyvodit relevantní závěry. Dobrou orientaci v problému ukazuje autor především v části diskuse, kde autor kriticky srovnává dosažené výsledky se stavem v literatuře. Celkově k práci nemám zásadní výhrady a jednoznačné ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 109015