BABINEC, V. Návrh sacího kanálu turbínového motoru v provedení NACA vstup [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Doupník, Petr

Diplomová práce pana Babince je zaměřena na návrh NACA vstupu sacího kanálu turbínového motoru pro malý bezpilotní prostředek. Začátek práce stručně uvádí do problematiky návrhu vstupů a sacích kanálů obecně a také podrobněji NACA vstupů. Následuje popis tvorby geometrie a výpočetní sítě pro CFD výpočet. Diplomant provedl CFD výpočet pro dvě varianty geometrie NACA vstupu. Pro standardní NACA vstup a pro NACA vstup s deflektory. Ve zhodnocení výsledků je pak přehledně ukázáno všeobecné zlepšení vlastností při použití deflektorů. Přínosné je také srovnání NACA vstupu se vstupem typu S-duct, kdy diplomant využil dat z diplomové práce zpracované na LÚ v roce 2016 pro stejný bezpilotní prostředek. Po stránce stylistické i grafické je celá diplomová práce na dobré úrovni. Míra chyb a překlepů nepřesahuje přijatelnou mez. Diplomant prokázal schopnost využít znalosti ze studované specializace ke zvládnutí úkolů, které byly na něj kladeny.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Navrátil, Jan

Diplomant Bc. Viktor Babinec vypracoval práci, ve které se zabývá návrhem sacího ústrojí pro turbínový motor. V úvodní části práce se student věnuje popisu základních typů vstupního ústrojí, hodnotí jejich klady a zápory a také uvádí příklady reálných aplikací. Dále popisuje základní kritéria pro vyhodnocení kvality návrhu sacího ústrojí. Tato kritéria později používá k vyhodnocení jeho návrhů. V dalších kapitolách se student blíže věnuje konkrétnímu vstupnímu ústrojí typu NACA vstup, které má za úkol navrhnout. Věnuje se teoretickému popisu a principu funkce tohoto ústrojí a uvádí reálné aplikace na létacích prostředcích. Dále se zaměřil na popis vnější i vnitřní aerodynamiky. V následující kapitole diplomant shrnul získané poznatky do formy obecných doporučení a postupu při návrhu tohoto typu sacího ústrojí. Zde bych měl malou výtku k popisu vztahu na straně 45, který je nekompletní a zejména nestandartní označení Machova čísla písmeny „Ma“ způsobuje zmatení čtenáře. Jinak je tato část z celkového pohledu napsána přehledně a výstižně. V další části práce student aplikoval získané poznatky při návrhu sacího ústrojí pro daný bezpilotní prostředek s konkrétní pohonnou jednotkou PBS TJ100. Tento návrh pak analyzuje použitím CFD výpočetního nástroje. Nejprve detailně popisuje tvorbu sítě, poté se věnuje nastavení CFD řešiče. Výpočet provedl pro několik rychlostí letu od Machova čísla 0.2 po hodnotu 0.8 a několik úhlů náběhu a vybočení. V této části bych vytknul relativně častý neduh prací tohoto druhu, kdy je tvorba výpočetní sítě a nastavení řešiče psána formou návodu pro konkrétní software. Uvítal bych raději zdůvodnění konkrétních voleb nastavení, například volbu modelu turbulence. Závěrečná část práce je věnována vyhodnocení výsledků CFD analýzy. Vyhodnocení je detailní, je provedeno srovnání relevantních případů a student se zamýšlí nad podstatou jevů zjištěných v proudovém poli. Dále provedl zajímavé srovnání s výsledky analýzy jiného typu sacího ústrojí na stejném prostředku. V závěru zmiňuje student vhodnost použití vstupního ústrojí typu NACA vstup, kdy doporučuje použití na prostředcích s výrazně neměnným profilem mise. S tímto závěrem nelze nesouhlasit. Diplomová práce je na velmi dobré úrovni. Doporučuji ji tedy k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 109810